Veganska poslastica, ki bo navdušila tudi vse, ki niste vegani

Foto: M SOSESKA
Foto: M SOSESKA
V boj za zmago na Mercatorjevem kulinaričnem natečaju Naj slovensko pecivo se je podala tudi veganska sladica 31-letne Nine Bavdek, ki je letos izdala svojo prvo kuharsko knjigo veganskih sladic. Recept za pecivo iz bučnih semen, malin in čokolade, imenovana Veganska poezija, pa je skreirala prav za Naj slovensko pecivo.
Oglej si celoten članek
Na M SOSESKI lahko spremljate oddajo Naj slovensko pecivo, v kateri se osem kandidatk poteguje za naziv velike zmagovalke. Strokovna žirija, ki jo sestavljata odlična poznavalca slovenske kulinarike, peciv in tradicionalnih receptov Polona Klančnik in prof. dr. Janez Bogataj skupaj s predstavnikom Mercatorja Veljkom Tatićem, je že izbrala tri finalistke, katerih pecivo Mercator postavlja na svoje prodajne police. Finalistke so: Meta Kocjančič s potično torto, Nina Bavdek z vegansko poezijo in Urška Jerman s prekmurskim navdihom.

In zdaj se na vrsti vi, da do 16.12. z nakupi ene od treh dobrot, ki se je uvrstila v veliki finale, odločite o veliki zmagovalki, ki bo za nagrado prejela 2000 evrov. Z odkupom zmagovalnega peciva pa bo Mercator poskrbel, da le-ta nikoli ne bo šel v pozabo. 

Omamna kombinacija sladkih domačih malin in čokoladnega ganaša na rahlem biskvitu z bučnimi semeni. To je preprosta, a slastna sladica, s katero se v petem delu oddaje Naj slovensko pecivo Sloveniji predstavlja Nina Bavdek iz Kranja. Gre za pravo vegansko poezijo, ki tudi tiste, ki niso vegani, ne pusti ravnodušnih.

Video posnetek priprave Ninine veganske sladice si lahko ogledate TUKAJ!


Foto: M SOSESKA Naj slovensko pecivo, M SOSESKA Prepričati skuša z vegansko malinovo-čokoladno poslastico

Posebnost Ninine sladice, s katero sodeluje v oddaji Naj slovensko pecivo, je, da je primerna za vegane in tudi za ljudi z alergijami, kar še posebej veseli žirantko Polono Klančnik, mojstrico peke z drožmi: "Jaz tega peciva ne bi imenovala vegansko, ampak “plant based”. Primerno pa ni le za vegane, ampak tudi za vse tiste, ki imajo težave z alergijami."

Sladica je sestavljena iz rahlega biskvita z bučnimi semeni, domače malinove marmelade s chia semeni in čokoladne kreme oziroma ganaša. Priprava je preprosta, saj se Nina pri kreiranju novih receptov drži predvsem vodila, da morajo biti toliko enostavni, da se jih lahko loti vsak – tudi tisti, ki ni najbolj vešč peke. Drugi pomemben vidik njenih dobrot pa je ta, da so narejene iz čim bolj zdravih in sezonskih sestavin, ki so tudi cenovno dostopne vsakomur. Pravi, da lahko naredi neverjetne stvari z malo in preprostimi sestavinami.

Na tisto, kar morate paziti pri pripravi te veganske poslastice, je le to, da pripravite čim bolj rahel biskvit. To dosežete s preprostim trikom, nam zaupa Nina, in sicer da k osnovnim sestavinam dodate sodo bikarbono in nekaj jabolčnega kisa. Kombinacija tega namreč poskrbi, da je biskvit puhast oziroma rahel, kot rečemo.

Kaj vse potrebujete za pripravo Ninine veganske sladice in kakšen je postopek priprave, preverite v petem delu oddaje Naj slovensko pecivo, ki jo lahko spremljate na digitalni vsebinski platformi M SOSESKA.


Nina, ki je sicer diplomirala iz turistike, trenutno pa dela kot natakarica v eni od lokalnih picerij, sanja, da bo imela nekoč svojo butično prodajalno veganskega peciva, ki ga bo seveda ustvarjala in pekla sama. Prvi korak pri uresničitvi teh sanj je zagotovo čisto prva kuharska knjiga z veganskimi sladicami, ki jo je izdala marca letos.

Foto: M SOSESKA Naj slovensko pecivo, M SOSESKA

V peko se je zaljubila že kot otrok

Nina se sicer nad peko navdušuje že od sedmega leta, ko je začela mami pomagati pri peki palačink, pripravi tiramisujev in tort, kasneje se je lotevala še peke mafinov in ostalih dobrot, s katerimi še danes razvaja tako domače kot vse sosede.

"Ko sem prvič sama delala palačinke, sem bila stara približno sedem let – mama me je takrat učila tudi, da jih obračam v zraku. Skupaj sva pekli, naučila me je tudi ločevati rumenjake in beljake. Velikokrat sem ji pomagala delati tiramisu, vmes sem kremo skoraj vso pojedla. Tiramisu je najbolj tradicionalen in popularen v vsej družini. Ta recept je zaupala samo teti in prijateljici ter meni," pove Nina, ki pa mora še skreirati recept za vegansko različico tiramisuja.

Recept za Ninino vegansko sladico si lahko ogledate v petem delu oddaje Naj slovensko pecivo!
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.