Velika zmagovalka Naj slovenskega peciva je potična torta!

Foto: M SOSESKA
Foto: M SOSESKA
Pa jo imamo. Veliko zmagovalko oddaje Naj slovensko pecivo, ki ste jo lahko spremljali na Mercatorjevi spletni video platformi M SOSESKA in ste jo z nakupi v Mercatorjevih prodajalnih izbrali prav vi. Med tremi finalistkami vas je najbolj prepričala potična torta simpatične Primorke Mete Kocjančič. Slovenci bomo torej za božično-novoletne praznike uživali v omamno dobri potični torti!
Oglej si celoten članek
Razglasitev zmagovalke si lahko ogledate v še zadnji, finalni oddaji Naj slovensko pecivo. Vse ostale oddaje, v katerih boste našli recepte za slastne sladice, ki jih lahko pripravite tudi sami doma in z njimi navdušite svoje domače, pa si lahko prav tako še vedno ogledate TUKAJ.


Osem nadarjenih pekaric se je v osmih oddajah Naj slovensko pecivo predstavilo s svojo sladko specialiteto, pri kreiranju sladice pa jih je vodila tradicija, ki so jo želele nekoliko posodobiti in ji dodati neko novo, moderno noto. Dobrote jim je pomagal pripravljati voditelj Uroš Bitenc, tri finalistke, katerih pecivo je Mercator postavil na svoje prodajne police, pa je izbrala strokovna žirija. To so sestavljali kraljica peke z drožmi Polona Klančnik, naš priznan etnolog prof. dr. Janez Bogataj in predstavnik Mercatorja Veljko Tatić.

Foto: M SOSESKA M SOSESKA, Naj slovensko pecivo

Ni več dvoma: Slovenci ta Božič jemo slastno potično torto!

A na koncu ste bili prav vi tisti, ki ste z nakupi treh finalnih sladic izbrali veliko zmagovalko. Najbolj vas je prepričala potična torta Mete Kocjančič, ki je sestavine za tradicionalno slovensko potico spretno uporabila za kreiranje slastne torte modernega videza. In kako ji je uspelo? Iz rozin je naredila žele, orehe je namočila v kavi, spekla biskvit, vse skupaj pa prelila s kremo in zamrznila. Torta je nežna in mehka, sočna pa ostane nekaj dni.

Meta je sicer slaščičarka po poklicu in peka ji pomeni vse. Brez nje si ne predstavlja življenja in zanjo jo je že v otroštvu navdušila nona. Prav z njo je pri rosnih letih pripravila svojo prvo torto in tudi zmagovalna potična torta je nastala zahvaljujoč Metini noni. Ko je namreč nona praznovala 85. rojstni dan, jo je Meta hotela presenetiti s torto, in ker na njihovih družinskih praznovanjih tudi potica nikoli ne manjka, je dobila drzno zamisel: združila bo oboje in noni pripravila torto iz sestavin potice. Tako je nastala zmagovalna sladica, ki je v zadnjih tednih na prodajnih policah Mercatorja prepričala tudi vas in prepričljivo opravila s konkurenco.

Zmagovalno recepturo je od Mete odkupil Mercator in tako poskrbel, da njena sladica nikoli ne bo šla v pozabo. Slastno potično torto boste tako lahko tudi v prihodnje kupovali v Mercatorju, ki tudi ostali dve finalni pecivi – vegansko poezijo Nine Bavdek in prekmurski navdih Urške Jerman – za zdaj pušča na prodajnih policah.

Foto: M SOSESKA M SOSESKA, Naj slovensko pecivo

Sladka, a nepričakovana zmaga

Meta se je zmage nadvse razveselila, a je ni pričakovala, nam je povedala tik po razglasitvi. Kratek intervju z veliko zmagovalko si preberite v nadaljevanju.

Zakaj si se pravzaprav izmed vseh svojih sladkih kreacij odločila, da se na Naj slovenskem pecivu predstaviš prav s to?

Ko mi je prijatelj poslal prijavnico na oddajo Naj slovensko pecivo, sem močno razmišljala, s čim bi se lahko predstavila, ker zelo veliko peciv je že na prodajnih policah. In ker sem ravno tik pred tem, ko so se začele zbirati prijave za oddajo, pripravila potično torto, sem se odločila, da poskusim z njo.  

Kaj misliš, da je bilo tisto, kar je v tako močni konkurenci prepričalo nakupovalce?

Iskreno, ne vem. Pri sladici me je malo skrbelo glede pakiranja, ki je nekoliko večje, pa teža je bila večja, tudi glede cene me je malce skrbelo. Ker sem pomislila, da morda zaradi nekoliko višje cene ljudje ne bodo toliko kupovali moje potične torte. Tako da sem res zelo prijetno presenečena, da je bilo kupljeno v takšnih količini in da je na koncu zmagala moja sladica.

Foto: M SOSESKA Naj slovensko pecivo, M SOSESKA

Potem nisi pričakovala zmage?

Ne, res ne, iz pravkar omenjenih razlogov. V bistvu sem zadnja dva tedna pred razglasitvijo kar malo odmislila vse skupaj, ker res nisem verjela v zmago. Kar v bistvu niti ni bilo slabo, ker sem zdaj toliko bolj presenečena in srečna. Ker če bi imela pa visoka pričakovanja in ne bi zmagala, bi bila gotovo zelo razočarana.

V čem je glavni trik zares dobrega peciva?

Polno ljubezni.

Si zmago vendarle po tiho pričakovala? Kakšni so občutki ob zmagi?

Ne, res je nisem pričakovala in res sem zelo zelo zelo vesela in vznemirjena.

Razglasitev velike zmagovalke si lahko ogledate v zadnji, finalni oddaji Naj slovensko pecivo, ki jo najdete TUKAJ. Recept in video priprave slastne potične torte ter drugih omamnih sladic, ki smo jih spoznali v oddajah Naj slovensko pecivo, pa si lahko še vedno ogledate TUKAJ.


Utrinke z razglasitve velike zmagovalke si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.