Veste kako pravilno pripraviti pogrinjek?

Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL
Ob sproščanju ukrepov proti širjenju novega koronavirusa in padajočem številu okuženih se počasi na skupnih kosilih in večerjah tudi spet družimo s svojimi prijatelji in širšo družino. Navdušite jih s popolnim namiznim pogrinjkom!
Oglej si celoten članek

Posebne priložnosti, družinska praznovanja, romantična večerja v dvoje ali nedeljsko kosilo – povodov za posebej lepo pripravljeno jedilno mizo je veliko. Skrbno izbran prt, namizni tekač ali namizni pogrinjki so osnove vsake svečane mize. Kako pa pripravimo ostalo?

Promo Iz katerega materiala naj bo vaša posoda?

Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Ne pozabite na barvno paleto kuhinje in jedilnice

Pri izbiri krožnikov in pribora upoštevajte oblikovalske danosti v vašem domu. Uskladite prt, namizni tekač in namizne pogrinjke z barvo prevleke vaših jedilnih stolov. Z barvitimi krožniki poživite nevtralno jedilnico. Barvo pribora uskladite z barvo svetilke nad jedilno mizo. Središče vsake jedilnice je jedilna miza, zato tudi premišljeno izbirajte vse, kar postavite na njo.

Središče vsakega pogrinjka – krožniki

Kateri del pogrinjka je najpomembnejši? Seveda so to krožniki, na katerih boste družinskim članom postregli slastne obroke. Kdor prisega na klasiko, se bo odločil za bele preproste krožnike, ki jih je enostavno kombinirati z ostalimi sestavnimi deli pogrinjka. V modernih domovih pa vedno pogosteje prevlada stil "mix & match" (sl. mešati in prilagajati) – kombiniranje različnih krožnikov v nevtralnih barvah, kar na vsako mizo prinaša individualnost. Priljubljeni so tudi krožniki v mat optiki, okrašeni z "retro" vzorci in krožniki v zemeljskih barvah. Ne glede na to ali se boste odločili za usklajeni set krožnikov ali posamezne kose – z izbiro krožnikov lahko na enostaven način poudarite vaš osebni stil in oblikovalsko vzdušje v vašem domu.

Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL

Kako izbrati primerni jedilni pribor?

Jedilni pribor vas bo spremljal tudi do več deset let, zato je pomembno, da izbiri posvečate primerno pozornost. Sete jedilnega pribora praviloma sestavlja 24 delov za šest ljudi, večji seti priborov pa sestavlja tudi do 80 delov, vsebujejo pa tudi različen pribor za serviranje. Material in oblika jedilnega pribora je stvar okusa, najbolj priljubljeni pa so vsekakor jedilni pribori iz nerjavečega jekla v srebrni barvi. Pribor pred nakupom nujno vzemite v roke. Je nož pretežek? Vilice prelahke? Vam ni všeč oblika ročaja ali žlice? Raje izberite drugi set, saj boste pribor uporabljali prav vsak dan.

Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL Medtem ko so nekdaj priljubljeni seti jedilnih priborov z lesenimi ročaji šli že skoraj v pozabo, se vedno pogosteje srečamo z jedilnimi pribori v različnih barvah. Srebrni lesk tako zamenjajo bakreni, temno sivi in zlati sijaj. Na jedilni mizi se tudi pojavlja mat pribor, ki bo pri vaših gostih vzbudil veliko pozornosti.

 

 

Kako pripraviti pogrinjek

Potem ko ste se odločili za krožnike in pribor ter spolirali "dobre" kozarce, se morate lotiti le še same priprave jedilne mize. Ko pripravljate svečani obrok z več hodi se vam bo najbrž porajalo vprašanje kako pripraviti pogrinjek, ki bo navdušil vaše goste in zadovoljil bonton.

Na mizo kot prvo položite krožnike – najprej plitvi krožnik namenjen glavni jedi (16), na njega pa globok krožnik za juho (16). Nadaljujete s priborom, ki ga boste prilagodili hodom, ki jih boste postregli. Na levo stran krožnika položite vilice – najprej vilice za sladico (14), sledijo jim vilice za glavno jed oz. jedilne vilice (13) in vilice za solato (12). Na desno stran položite vse potrebne nože in žlice – najprej jedilni nož (17), sledijo mu nož za solato (18), nož za ribo (19), jedilna žlica (20) in jušna žlica (21). Na skrajno desno stran položite še vilice za morsko hrano (22), na skrajni levi rob pa prtiček (11).

Foto: Lesnina XXXL Lesnina XXXL

Nad krožnik položite z leve proti desni: krožnik za kruh (1), nož za maslo (2), vilice za sladico (3) in žličko za sladico (4). Nato sledijo kozarci – kozarec za vodo (5), kozarec za peneče vino (6), kozarec za rdeče vino (7), kozarec za belo vino (8) in kozarec za desertna vina (9). Med kozarce in krožnika pa lahko postavite še kartico z imenom gosta (10) ali pa svojim najdražjim napišete kakšno sporočilo. Tako bo vse pripravljeno za prav posebno svečano kosilo ali večerjo.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.