Z vlakom Crossmoby v Park Škocjanske jame

Odpravite se na izlet v Park Škocjanske jame ali Italijo z vlakom Crossmoby, ki omogoča udobno potovanje brez gneče na cesti.
Oglej si celoten članek

Vlak Crossmoby, ki povezuje Slovenijo in Italijo, se vsak dan ustavi tudi na postaji Divača od koder je na voljo brezplačen 5-minutni prevoz do parka Škocjanske jame. Turistična ponudba, ki je na seznamu Unesca, je zanimiva za mednarodni turizem. Kot povedo v Parku Škocjanske jame imajo zelo veliko obiskovalcev, ki se pripeljejo do njih z vlakom. Odkar je kraj povezan z direktnim vlakom tudi iz smeri Italije pričakujejo še večje število obiskov. S tem namenom so včeraj s Slovenskimi železnicami in Trenitalio pripravili predstavitveni izlet, z vlakom Crossmoby v Park Škocjanske jame.

Slovenske in Italijanske železnice so mednarodno železniško povezavo Ljubljana-Trst-Videm vzpostavili 9. septembra letos. Do konca leta bodo prepeljali med Slovenijo in Italijo okrog 10.000 potnikov. Povezava ni pomembna samo za mednarodni promet, ima tudi veliko uporabnikov, ki uporabljajo Crossmoby vlak za lokalne prevoze v Sloveniji ali v Italiji. Vozni red je organiziran tako, da v Trstu omogoča dnevne povezave z regionalnimi vlaki do letališča Ronke, Vidma, Pordenona, Trevisa in do Trbiža v smeri Beljaka, ter povezave s hitrimi vlaki Freccarossa do Padove, Milana, Torina, Bologne Firenc, Rima in nazaj. Cena vozovnice je 8 evrov do Trsta, 11,60 evra do letališča Ronke in 15,20 evra do Vidma. Cena prevoza kolesa v mednarodnem prometu je 5 evrov.

Vlak Crossmoby povezuje pot Ljubljana-Trst-Letališče Trst in Videm (Udine). Omogoča res udobno potovanje, s sabo lahko vzamete kolo, tudi hišnega ljubljenčka. V videu si lahko ogledate prostornost vlaka.

Foto: Slovenske železnice Vlak Crossmoby Slovenske železnice Pomočnik direktorja SŽ-Potniški promet Miloš Rovšnik je poudaril, da si v prihodnje želijo, da se ta povezava v železniškem prometu tudi po zaključku evropskega financiranja projekta Crossmoby ohrani in postane redna meddržavna linija. S tem namenom se izvajajo stevilne aktivnosti, tudi spodbujanje turizma in turisticnih ponudb ob progi med Ljubljano, Trstom, letališčem Trst in Vidmom (Udinam).

Več načinov potovanja do Trsta

Slovenske železnice poleg omenjene povezave še vedno ponujajo tudi povezavo z direktnim SŽ busom z železniške postaje Ljubljana do železniške postaje Trst in nazaj. Prav tako povezavo z lokalnimi vlaki do Opčin in od tam prestop na lokalni avtobus do Trsta. z začetkom naslednjega leta bo za to povezavo vzpostavljena prodaja multimodalne čezmejne regijske vozovnice za relacijo Ljubljana–Trst in obrnjeno, ki bo povezala železniški prevoz do Opčin z avtobusnim prevozom do Trsta. Tako bodo lahko potniki na tej relaciji potovali z eno vozovnico, ki jo bodo kupovali prek aplikacije, naložene na svojih mobilnih telefonih. Uvedba multimodalne čezmejne regijske vozovnice poteka v okviru evropskega projekta CONNECT2CE znotraj programa INTERREG srednja Evropa, v katerem sodelujemo skupaj s Prometnim institutom Ljubljana, d. o. o., italijanskim partnerjem CEI (Central European Initiative) in tržaškim avtobusnim prevoznikom Trieste Trasporti.

Tudi Italija vabi v adventna mesta

Ker smo v prazničnem času velja kot adventno mesto izpostaviti tudi Trst, ki je z direktnim vlakom dosegljiv iz Ljubljane dvakrat dnevno v obe smeri. Izognilo se boste gneci na cesti, plačevanju parkirnin, tudi čas na poti lahko izkoristite na vlaku bolje kot npr.v avtomobilu. Za vozovnico iz Ljubljane do Trsta boste odšteli 8 evrov. Ugodne so tudi povezave v druga praznična mesta kot so Dunaj, Gradec, Zagreb, Salzburg, Beljak, Budimpešta, Praga in ostala evropska mesta. Ugodno, udobno, preprosto in praznično!

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.