Za čarobno veliko noč

Foto: Mesec pametnih obrokov
Foto: Mesec pametnih obrokov
Čeprav bo tudi letošnja velika noč brez velikih druženj, je lahko prav tako čarobna za vso družino. Za vas smo zbrali nekaj idej, da bo vzdušje res popolno.
Oglej si celoten članek

Velika noč ja največji krščanski praznik, a je velikonočno praznovanje že zdavnaj preseglo meje krščanstva in ga v današnjem času praznujejo domala po vsem svetu ne glede na versko pripadnost. Barvanje pirhov tako že dolgo ni rezervirano samo za tiste, ki ob nedeljah obiskujejo maše, z veseljem jih barvajo in krasijo vsi otroci. Za vas smo zbrali nekaj zamisli za veliko veselja z najmlajšimi člani družine.

Foto: Shutterstock jajca Kako izpihati jajčno lupino 

Najprej se skupaj z malčki odločite, kakšne pirhe si želite. Bi pirhe radi pojedli za velikonočni zajtrk ali bodo služili le kot okras? Če jih boste uporabili le za okras, lahko izpihate jajce in uporabite samo lupino. Notranjost izpihanega jajčka boste uporabili za palačinke ali slastno omleto. 

Izberite lahko Eurospinova jajca iz proste reje. Če kupujete jajca iz protste reje to pomeni, da imajo kokoške več prostora za gibanje, največja dovoljena številka kokoši na kvadratni meter je devet. Poleg tega imajo te kokoške tudi stalen izhod na prosto. 

Če se boste odločili za izpihano jajčno lupino, potrebujete jajca s trdo lupino. Jajca izpihate tako, da v lupino na obeh koncih s šivanko previdno izvrtate luknjici. V eno močno pihajte, tako da bo jajčna vsebina pritekla skozi drugo. Ne skrbite, če se bo kakšen poskus ponesrečil. Imejte v mislih, da gre za prijetno početje v krogu družine, ki naj bo nasmejano in polno pozitivne energije.

Če boste ustvarjali z jajčno lupino, lahko za barvanje uporabljate tudi spreje, flumastre in lepila. Na jajčno lupino lahko lepite rožice ali okraske. Ti pirhi so lahki in jih z malčki zato kar obesite na drevo pred hišo ali na hišne rastline v notranjosti.

Foto: Profimedia Pirhi

Če se odločate za jedilne pirhe, uporabljajte le naravne in neškodljive materiale. Ena od zabavnih tehnik je lepljenje časopisnih lističev. Za to potrebujete vnaprej kuhana jajca, časopis, čopič in lepilo, ki ga izdelate iz moke in vode. 

Časopis natrgate na majhne koščke, ki jih nato s čopičem in doma narejenim lepilom dodajate na jajčno lupino. Takšna jajčka lahko kasneje okrasite s trakovi, gumbi in cvetjem.

Foto: Profimedia Pirhi

Jajca, ki jih boste pojedli, je najbolje barvati z naravnimi barvami, kot so denimo olupki rdeče čebule, teran, kurkuma ali rdeča pesa. Jajca v pravem domačem teranu vas bodo zagotovo očarala, saj bo to vino na jajcih pustilo zanimive kristalčke. Za to je odličen Hramov Teran iz Eurospina, čeprav ga je mnogim hudo porabiti za barvanje jajc ... 

Foto: Anže Petkovšek Mesec pametnih obrokov

Preden jajca skuhate v naravni barvi, jih lahko okrasite z listki, deteljo in travo, ki jih na jajca pritrdite s pomočjo tankih najlonk. Ko je kuhanje končano, najlonke in cvetje odstranite, na jajcu bo ostal naraven odtis. 

Foto: Profimedia Pirhi

Jajca lahko okrasite z raznimi trakovi ali cvetjem, ki ga z otroci naberete v naravi. Tako bo tudi sprehod koristen in zabaven. 

Kaj pa za veliko noč?

Za veliko noč praznično pogrnjeno mizo ponavadi zasedejo tradicionalne velikonočne dobrote, kot so hren, šunka, pirhi, potica, kruh in pogače. Zjutraj si zato vzamemo dovolj časa za pripravo skupnega zajtrka, za lično postrežbo, na mizo se poda tudi barvito spomladansko cvetje.

Številne velikonočne dobrote lahko po ugodnih cenah kupite v Eurospinu, najmlajši bodo zagotovo najbolj veseli čokoladnih jajčk.

Foto: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Še bolj pa bodo veseli njihovega iskanja, zato jih še pred zajtrkom skrijte po stanovanju ali vrtu. Najmlajši bodo tako mislili, da jih je zanje skril velikonočni zajček.

Če skrivate jajčka zunaj, si dobro zapomnite, kam ste jih skrili. Skrivališča lahko celo napišete na listek. Kaj kmalu se lahko zgodi, da boste na kakšnega pozabili. Če imate psa, je lahko to zanj zelo nevarno, saj ne sme jesti čokolade, zanj je nevaren tudi ovoj za čokolado, ki ga nenamerno pogoltne skupaj s čokolado. 

Poleg čokoladnih jajčk lahko skrijete tudi druga velikonočna darilca ali dobrote, otroci obožujejo velika čokoladna jajca presenečenja, ki v sebi skrivajo igračko. Veliko izbiro čokoladnih jajčk in jajčk s presenečenji sladke znamke Dolciando za vse okuse ponujajo v Eurospinu

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.