Zakaj bi morali pogosteje uživati mango?

Foto: Rauch Juice Bar
Foto: Rauch Juice Bar
Že res, da je pametno vedno jesti sezonsko in lokalno sadje, ki je od lokacije, kjer je raslo, pa do vaše mize prepotovalo čim manj kilometrov. A je pri nekaterem tropskem sadju dobro narediti izjemo. Sploh če je bogato z minerali in vitamini, ki koristijo našemu organizmu.
Oglej si celoten članek

Eden takšnih je mango, sadež, ki izvira iz Azije in so ga v 18. stoletju Portugalci iz njegove pradomovine Indije odnesli v južno Afriko in Brazilijo. Dandanes pa ga gojijo tudi drugod po svetu, celo v najbolj toplih predelih Združenih držav Amerike. V Sloveniji ga radi kupujemo predvsem pozimi, ko primanjkuje svežega, lokalnega sadja.

Foto: Profimedia Sadni sok, sok, mango, sadje

Bogat vir vitamina C in folne kisline

Mango je sicer odlično sadje za vse, ki pazite na kilograme oziroma si želite shujšati, saj vsebuje veliko vode in ima malo kalorij. Nacionalni portal o hrani in prehrani Prehrana.si piše, da 100 g svežega sadeža vsebuje zgolj 57 kcal in da ga kar 82 % manga predstavlja voda. "Je bogat z vitaminom C in je vir folne kisline, vsebuje pa tudi vitamin A, piridoksin (vitamin B6), med minerali pa najbolj izstopata kalij in mangan. Značilno rumeno-oranžno barvo mu daje beta-karoten," še izpostavljajo na portalu Prehrana.si.

Med vsemi vitamini izstopa prav C-vitamin, ki igra pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, prispeva k zmanjšanju izčrpanosti in utrujenosti, sodeluje pa tudi pri tvorbi kolagena, ki je potreben za nemoteno delovanje žil, kosti, hrustanca ter ki doprinese k lepši koži in bolj zdravim lasem.

Ste vedeli, da je priporočen dnevni vnos vitamina C za odraslega človeka 80 mg? 100 g svežega manga ga ima 37 mg.

Mango je zaradi vsebnosti vlaknin koristen tudi za zdravo črevesje in dobro prebavo. Znan je kot močan antioksidant, ki pomaga telesu pri spopadanju z oksidativnim stresom, za katerega vemo, da lahko vodi v mnoge težave in bolezni.

Foto: Profimedia Sadni sok, sok, mango, sadje

Mango na tisoč in en način

Mango lahko jeste svež, lahko iz njega pripravite osvežilne brezalkoholne napitke (na primer limonado z mangom) ali koktajle, pretlačenega lahko zmešate z jogurtom ali mlekom in iz njega pripravite odličen domač sladoled. Tisti malce bolj kulinarično drzni ga lahko dodate omakam, ki jih kulinarično dvignete s tipičnimi indijskimi začimbam, saj se odlično poda k zelenjavi in mesu (predvsem perutnini) in ribjim jedem.

Za takrat, ko vam primanjkuje časa, pa je odlična rešitev mangov sok, morda v kombinaciji s kakšnim drugim sadjem, ki si ga lahko privoščite kot samostojno malico med glavnimi obroki ali kot dodatek ob zajtrku, kosilu, večerji.

Foto: Rauch Juice Bar Rauch

Najboljše sadne pijače v mestu sicer najdete v Rauch Juice Barih, če ne živite v njihovi bližini, pa lahko slastne sadne kreacije preprosto kupite v bližnji trgovini ali si Rauch sok privoščite v restavraciji oziroma baru. Ena od mešanic, ki vas bo navdušila, je prav omamna kombinacija manga, pomaranče in korenja.

Mango v družbi pomaranče in korenja – pravi 'booster' imunskemu sistemu

V Rauch Juice Baru boste med drugim našli sadno-zelenjavno kombinacijo manga, pomaranč in korenja, kar predstavlja odlično mešanico mineralov in vitaminov. In kar je najbolje, samo kozarec tega okusnega soka bo pokril 30 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Poleg manga ga je namreč ogromno tudi v pomaranči – portal Prehrana.si piše, da v 100 g pomaranče najdemo kar 45 mg C-vitamina.

Foto: Rauch Juice Bar Rauch

Ni vseeno, kateri sok kupite

Če si sadnih ali sadno-zelenjavnih sokov ne pripravljate sami doma iz svežih sestavin, temveč jih kupite v trgovini ali jih pijete v restavracijah in barih, bodite pozorni na to, da izberete sok, ki ni pripravljen iz koncentratov. "Naši sokovi zagotavljajo tisto, kar obljubljajo. So neposredno stisnjeni in niso iz koncentrata (NFC), naše kreacije sokov nežno pasteriziramo in shranimo na hladnem," zagotavljajo v podjetju Rauch, kjer dajejo velik poudarek zdravemu načinu življenja, pa tudi trajnosti.

Kot ustanovni član organizacije PET2PET se od leta 2017 močno osredotočajo na strategijo trajnostnega razvoja in so povečali vsebnost recikliranih snovi. Med drugim so tudi njihovi izdelki Rauch Juice Bar že vse od leta 2019 na voljo v 100-odstotno recikliranih rePET plastenkah. To pomeni, da stare plastenke predelajo v nove in jih ponovno uporabijo, kar je zagotovo pomemben korak k ohranjanju našega okolja.

Poiščite slastne, vašemu zdravju in okolju prijazne izdelke Rauch Juice Bara v vaši najbližnji trgovini ali gastronomiji. Še več o njihovih sokovih pa si preberite TUKAJ.

 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.