Zanimanje Slovencev za nakup nepremičnin na Hrvaškem se je v zadnjem letu povečalo

Foto: Jo-da nekretnine d.o.o.
Foto: Jo-da nekretnine d.o.o.
Cene nepremičnin v Sloveniji so nepričakovano poletele v nebo in dosegajo rekordne vrednosti. Ponudbe na trgu je malo, prihranjeni denar pa številnim stoji. Slovenci se zato vse bolj spogledujemo z nakupom nepremičnin na Hrvaškem, še posebej v Istri, kjer je lahko kvadratni meter tudi za polovico cenejši. Na hrvaški obali pričakujejo rast cen nepremičnin, kar številnim predstavlja priložnost za dobro naložbo.
Oglej si celoten članek

Tujci smo v zadnjih dveh desetletjih na Hrvaškem kupili 42 tisoč nepremičnin, Slovenci predstavljamo tretjino. "Zanimanje slovenskih državljanov za nakup nepremičnin v Istri in na obmejnih območjih se je v zadnjem letu povečalo, še posebej s strani prebivalcev slovenske obale, ki drago prodajo svojo nepremičnino in čez mejo dobijo kakovostnejše bivanje," je povedal direktor agencije Promova Radenko Stanivuković.

Zlati kvadrati v Ljubljani ali nepremičnina ob morju?

Cene kvadratnega metra v Ljubljani še nikoli niso bile tako visoke, s skokovito rastjo cen se srečujejo tudi v Mariboru. Kvadratni meter novogradnje nas v Ljubljani stane 2900 do 11.000 evrov, kvadratni meter rabljenega stanovanja 3000 evrov. Tudi zaradi astronomskih cen in akumulacije denarja v času pandemije, se Slovenci še bolj spogledujemo z nakupom nepremičnin na Hrvaškem.

Foto: Agencija Elite nekretnine Nepremičnine

Trg na Hrvaškem bo najverjetneje še rasel

Cene v tretjem četrtletju leta 2020 so se v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 tudi na Hrvaškem zvišale za 7 odstotkov. Kljub temu so cene v Istri in Kvarnerju še vedno lahko tudi za polovico nižje kot v Ljubljani ali v Kopru, kjer je cena kvadratnega metra v letu 2020 dosegla 2536 evrov. Povprečna cena kvadratnega metra stanovanj in apartmajev v Istri je bila v letu 2020 1517 evrov. V notranjosti Istre dobite kvadratni meter že od 600 evrov naprej, v obmorskih krajih pa za 1355 evrov v Medulinu, 1747 evrov v Rovinju in 2433 evrov v Vrsarju.

Za cenejšo nepremičnino ob morju, ki jo lahko uporabimo tudi za delo na daljavo, je tako res treba pokukati k našim južnim sosedom. Po novem je bogato ponudbo nepremičnin na Hrvaškem vredno preveriti tukaj, kjer lahko odslej najdete tudi ponudbo številnih hrvaških agencij.

Foto: Dogma Nekretine Nepremičnine

Slovenci z nakupom nepremičnin na Hrvaškem čakajo na dobro priložnost

"Cene nepremičnin ob obali so sicer narasle, vendar so za tujce še vedno dostopne, kakovost gradnje pa se zaradi potresov povečuje, zlasti pri dražjih nepremičninah. Najboljša naložba so še vedno nepremičnine, ki jih kupec lahko uporablja vsak konec tedna," je povedal Josip Šikić iz JO-DA nekretnine.

"Seveda so obalna mesta in naselja bolj privlačna in veliko dražja, a kot kaže ima tudi notranjost Istre svoje čare. Vse več kupcev tudi v tem delu najde svoj mir in zabavo. Verjamemo, da bo nepremičninski trg tudi nadaljnja leta rasel, zlasti v Istri, ki Slovencem zelo ustreza. Lahko bi rekli, da čakate kot večina drugih kupcev na dobro priložnost," je povedal direktor agencije Elite nekretnine Dino Straga.

Foto: Agencija za nekretnine PROMOVA Nepremičnine

Za tujce poenostavljen postopek registracije lastninske pravice

Dodaten dejavnik za večjo priljubljenost hrvaških nepremičnin je tudi poenostavljen postopek registracije lastninske pravice za državljane EU. "Od vstopa Hrvaške v Evropsko unijo je postopek neprimerljivo hitrejši, kar ni zanemarljivo pri izbiri nepremičnin za slovenske državljane. Sicer pa nam nepremičnine in štiri stene, med katerimi preživimo zdaj več časa, postajajo vse pomembnejše, prej je bil večji poudarek na potovanjih in avtomobilih," je povedal direktor agencije Dogma nekretnine Branko Papeš.

Slovenci se tudi zato vse bolj nagibamo k nakupu nepremičnin v hrvaški Istri in na Kvarnerskih otokih, ker nam to omogoča prijeten vikend oddih kadarkoli v letu in omogoča kakovostno preživljanje časa z družino – tik čez mejo.

Več informacij o nepremičninah dobite na bolha.com/nepremicnine.

Foto: Jo-da nekretnine d.o.o. Nepremičnine

O bolha.com

Bolha.com je največji spletni oglasnik in nakupno-prodajna skupnost v Sloveniji, ki ga obiskovalci obiskujejo z namenom nakupa ali prodaje že več kot 20 let. Pokriva 30 kategorij, 30 ciljnih skupin, 30 interesnih področij, je med prvimi spletnimi mesti po ogledih strani po MOSS-u* in prva misel uporabnikov malih oglasov**. Na bolha.com vsak dan najdemo pozitivno vsebino, nove oglase in uporabnike, ki jim je blizu tako racionalizacija družinskega proračuna kot tudi odgovornost do okolja in podaljševanje življenjske dobe izdelkov.

Uporabniki lahko na bolha.com/nepremicnine najdejo nepremičnine vseh vrst – od novogradenj, do luksuznih nepremičnin, stanovanj, hiš, posesti, garaž, počitniških objektov za prodajo/nakup ter najem/oddajo.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.