ZD za študente Univerze v Ljubljani poziva k cepljenju proti humanim papilomavirusom (HPV)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V ZD za študente bo 1. marca 2023 že 14. cepilni dan, na katerem se lahko mladi cepijo proti virusu HPV.
Oglej si celoten članek

Okužba z virusom HPV je najpogostejša spolno prenosljiva okužba, s katero se večina spolno aktivnih ljudi okuži vsaj enkrat v življenju. Najpogostejša je pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let.

Okužba je največkrat prehodna in mine brez večjih posledic, v nekaterih primerih pa je dolgotrajna in lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic, predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu (RMV), zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih. V Sloveniji je kot ena izmed oblik zaščite razen preventivnih pregledov s presejanjem za RMV pri ženskah (ZORA) na voljo tudi cepljenje proti virusu HPV, ki je namenjeno obema spoloma.

V želji po boljši zaščiti mladih pred okužbo z virusom HPV bomo v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani organizirali 14. cepilni dan, ki bo potekal v sredo, 1. marca, od 7. do 19. ure. Cepilni dan je namenjen vsem, ki se še nikoli niso cepili in bi se proti okužbi z virusom HPV radi cepili prvič, pa tudi tistim, ki so že prejeli katerega izmed odmerkov ter želijo opraviti cepljenje z drugim oziroma tretjim odmerkom, saj je za dosego dolgoročne zaščite proti virusu HPV treba izvršiti celotno predpisano shemo cepljenja.

Mojca Miholič, dr. med., spec. druž. med., strokovna vodja Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani, opozarja na proaktivno zaščito mladih: »Skozi spolno življenje posameznika se več kot polovica oseb vsaj enkrat v življenju okuži z enim ali dvema tipoma HPV. Človeški imunski sistem večino teh okužb obvlada in so prehodne ter minejo brez posledic v letu ali dveh. Ob tem naravna protitelesa, ki jih organizem med okužbo ustvari, ne ščitijo posameznika pred ponovno okužbo za isti tip HPV in je torej možna ponovna okužba z istim (ali drugim) tipom virusa. Žal pa je v 10 % virusna okužba lahko dolgotrajna in traja dlje časa, ter kot taka lahko poveča tveganje za nastanek predrakavih in rakavih obolenj, posebno če gre za okužbo z visokorizičnimi tipi HPV (približno pri 1 % okuženih).«

Učinkovita zaščita pred boleznimi zaradi okužbe s HPV je cepljenje tako deklic kot dečkov, najbolje pred začetkom spolne aktivnosti. V okviru nacionalnega programa cepljenja je cepljenje proti HPV priporočeno in brezplačno za dekleta v 6. razredu osnovne šole. Dekleta, ki so prvo cepljenje kot šestošolke zamudila in so rojena leta 1998 ali kasneje, imajo še vedno možnost brezplačnega cepljenja pri svojem izbranem zdravniku. Cepljenje proti HPV je priporočljivo tudi za fante in moške ter starejša dekleta in ženske, vendar pa je zanje samoplačniško. Cepljenje se zlasti priporoča ženskam, ki so že imele predrakave spremembe ali raka zaradi okužbe s HPV.

Za posameznike od 9. do vključno 14. leta starosti poteka cepljenje proti HPV z dvema odmerkoma v razmiku vsaj 6 mesecev. Za posameznike, stare 15 let ali več, so potrebni trije odmerki cepiva z razmikom vsaj 1 meseca med prvim in drugim odmerkom ter vsaj 3 mesecev med drugim in tretjim odmerkom. Poživitveni odmerki kasneje niso potrebni. Najpogostejši stranski učinek so lokalne reakcije na mestu cepljenja na nadlahti (oteklina, rdečina, bolečina), ki so po navadi blage in v nekaj dneh minejo brez posledic.

V Zdravstvenem domu za študente UL se bomo zato v sredo, 1. marca 2023, od 7. do 19. ure posvetili zaščiti pred okužbami s HPV. Na brezplačno cepljenje vabimo študentke zamudnice (rojene 1998 in mlajše, ki še niso bile cepljene) ter samoplačniško vse ostale študentke in študente, ki se želijo zaščititi pred okužbo s HPV.

Študentje lahko cepljenje proti HPV opravijo v Zdravstvenem domu za študente UL na Aškerčevi 4 v Ljubljani. Obvezno je predhodno naročanje in sicer od 14. do 28.2.2022 preko aplikacije doZdravnika. Pred prvo uporabo se morajo študentke in študenti registrirati z ZZZS številko zavarovanja. Pri prijavi ne vpisujejo zdravnika. Lahko pa se na cepljenje naročijo tudi s poskeniranjem QR kode.

Foto: ZD Ljubljana ZD Ljubljana

Za več informacij o cepljenju lahko pišete na elektronski naslov cepljenje@zdstudenti.si.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.