Zdaj bolj kot kadarkoli prej: Izbrana kakovost - Slovenija

Foto: GIZ GIZ Foto: GIZ GIZ Foto: GIZ GIZ Foto: GIZ GIZ Foto: GIZ GIZ Foto: GIZ GIZ
Dogodki preteklih mesecev so ponovno opozorili kako pomembno je pri nakupu hrane preveriti poreklo.
Oglej si celoten članek

Kakovostno meso je pomemben sestavni del zdrave in uravnotežene prehrane. Je naraven vir beljakovin visoke biološke vrednosti, zagotavlja vnos cinka, železa, vitamina B12, aminokislin in maščobnih kislin. Če iz prehrane izločimo katero od skupin živil, se to lahko relativno hitro negativno odrazi v našem počutju oziroma zdravju.

Vitamin B12 in maščobne kisline omega 3 so posebej pomembne za telo in preprečevanja nekaterih bolezni srca in ožilja ter rakavih tvorb. Tistim, ki mesa in tudi rib ne jedo, strokovnjaki priporočajo, da vnos teh snovi nadomeščajo s prehranskimi dopolnili.

Foto: GIZ GIZ

Ni vsako meso enako kakovostno

V naših trgovinah je na voljo veliko različnih mesnih proizvodov, ki v državo prihajajo od vsepovsod.Cenovno ugodne akcije lahko kupca hitro prepričajo v nakup mesa neznanega porekla (npr.: vzrejeno v EU), za katerega bodo sicer odšteli nekaj manj kot za kakovostno slovensko meso. A cena ni vse. Za svoje zdravje in zdravje družine si želimo le najboljše. Kako torej najlažje ugotovimo, da je meso, ki ga kupimo, tudi kakovostno in varno?

Foto: GIZ GIZ Znak "Izbrana kakovost – Slovenija" zagotavlja, da je bilo meso pridelano in predelano v Sloveniji, da vzreja živali in proizvodnja mesa potekata pod skrbnim nadzorom in je zagotovljena sledljivost od rejca do potrošnika. Znak potrošnikom olajša nakupno odločitev, ko iščejo kakovostno in varno meso.

 

Pravico do označevanja imajo le certificirani proizvajalci

"Izbrana kakovost – Slovenija" ne pomeni le, da bo kupec izbral lokalno hrano, temveč, da meso izpolnjuje nadstandardne pogoje pridelave in predelave. Pravico do označevanja mesa z znakom Izbrana kakovost- Slovenija lahko pridobijo le certificirani pridelovalci in predelovalci mesa, ki so podvrženi dvostopenjskemu nadzoru – notranji in zunanji kontroli, ki zagotavlja, da je na naših krožnikih kakovostno in varno meso.

Foto: GIZ GIZ Poreklo mesa postaja vedno bolj pomemben kriterij pri nakupu. Proizvajalci perutninskega mesa Izbrana kakovost - Slovenija na maloprodajnih etiketatah zagotavljajo tudi imena rejcev in na ta način zagotavljajo nadstandard v sistemu sledljivosti mesa.

 

 

Kaj torej zagotavlja oznaka Izbrana kakovost – Slovenija?

Znak Izbrana kakovost – Slovenija zagotavlja, da je meso lokalnega izvora, skrbno nadzorovano, kakovostno in varno.

Z nakupom lokalnega mesa pa podpiramo tudi slovensko kmetijstvo in živinorejo, zagotavljamo poseljenost podeželja in večjo prehransko neodvisnost ter podpiramo domača delovna mesta. Nenazadnje z nakupom lokalnega mesa izražamo tudi okoljsko ozaveščenost, saj je lokalno meso, zaradi kratkih transportnih poti, tudi okolju bolj prijazno.

Predvsem pa z nakupom mesa "Izbrana kakovost – Slovenija" sebi in svojim najdražjim zagotovite kakovostno in varno hrano.

Foto: GIZ GIZ

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.