Ženska včasih spadala za domač štedilnik, moški pa v profesionalno kuhinjo – je tako tudi danes?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Star pregovor pravi, da so ženske dobre kuharice, moški pa boljši chefi. Če netočnost te izjave pustimo ob strani, lahko kaj hitro vidimo, kako krivično družba gleda na vloge moških in žensk v kuhinji. Pa omenjen pregovor v praksi res drži? Odgovor lahko poiščete na letošnjem November Gourmet Ljubljana festivalu ...
Oglej si celoten članek

Ženske so skozi zgodovino vidno prevzemale glavno besedo v kuhinji. Pa vendar nežnejši spol včasih ni bil primeren kandidat za zapleteno in prestižno delo vodenja dovršenih kuhinj v luksuznih restavracijah. Od chefov se je namreč pričakovalo, da nad svojim osebjem zavladajo s tako rekoč »železno pestjo in močnimi pljuči« - kar pa nista ravno lastnosti, ki bi veljali za tradicionalno ženstveni. Ženska je spadala v domačo kuhinjo, medtem ko je bila profesionalna kuhinja dolga leta skoraj izključno moški svet, navaja spletni vir Sixty and Me

Ameriški kulinarični inštitut, ena najbolj cenjenih ameriških kulinaričnih ustanov, navaja, da »število vpisanih žensk drastično narašča že od samega odprtja izobrazbene ustanove leta 1946, pri čemer je v prvem razredu od 50 učencev diplomirala prva ženska. Do leta 1980 naj bi se število ženskih študentk zvišalo na kar 20 %, do leta 2000 na 30 %, leta 2006 pa na 40 %. Leta 2017 so ženske postale večina na šoli, s kar 51,6 % študentkami.«

Foto: Profimedia Šola kuhanja, kulinarika, kuhanje

Nežnejši spol se je stoletja boril za enakost na vseh vidikih življenja. Nič drugače ni bilo tudi v profesionalni kuhinji. Pa vendar so čez čas neustrašne kuharske mojstrice svetu le pokazale svoje zobe in s tem nakazale, česa vse so zmožne. Nikdar niso prenehale biti natančne in vztrajne – vse to z razlogom, da bi bile tudi same nekoč tako uspešne v njim ljubi industriji, v kateri so prevladali moški. 

Predstavljamo vam štiri navdihujoče chefinje, katerim je uspelo spremeniti naš pogled na kuhanje. Upamo, da vas bodo navdihnile, da tudi sami ukrepate, da sledite svoji strasti in raziskujete svojo ustvarjalnost, ne glede na to, kaj pravijo drugi!

Christeta Comeford razbija stereotipe v Beli hiši 

Christeta Comeford prihaja s Filipinov. Z željo po uspehu je migrirala v Združene države, kjer je sprva delovala kot pripravnica v panogi, ki jo je ljubila in v kateri je želela uspeti. Njena prva zaposlitev v hotelu v Chicagu pa ji je prinesla povsem nepričakovan uspeh ...

Leta 2005 jo je takratni predsednik Clinton imenoval za prvo žensko, Filipinko z ameriško-azijskimi koreninami, ki je bila kdajkoli izbrana za kuharsko mojstrico Bele hiše. Za piko na i pa je leta 2009 prejela priznanje Carnegie Great Immigrants. 

Christeta je v Belo hišo prinesla strast do kreativne in obenem tudi zdrave prehrane. Njena sposobnost sestavljanja dih jemajočih jedilnikov in ljubezen do kuhanja, otrok ter skupnosti so navdihnili tudi Michelle Obamo, ki jo je tudi prosila, naj ostane.

Clare Smyth – ženska, ki pometa z moško konkurenco

Clare Smyth je bila okronana za glavno kuharico v restavraciji enega in edinega Gordon Ramsaya od leta 2012 do 2016. Je prva britanska kuharica, ki je vodila restavracijo s kar tremi Michelinovimi zvezdicami, vse dokler ni leta 2017 odprla svoje prve restavracije Core, ki obratuje še danes.

Clare je leta 2013 prejela nagrado za chefa leta in obenem dosegla popoln rezultat v izdaji Good Food Guide 2015. Omenjeni vzponi so pomembni dosežki, pa vendar sta Clareina vztrajnost in strast, da bi bila uspešna v moškem svetu, ostala nespremenjeni, saj mlada kuharica ni dovolila, da bi dosežki omejevali njen nadaljni uspeh.

Julia Child je v Franciji poskrbela za kulinarično revolucijo

Julia Child je odgovorna, da so se nekateri najboljši francoski kulinarični recepti pojavili tudi čez lužo. Zaradi njenih kuharskih knjig je kuhanje doma postalo preprosto. Zanimivo pa je, da je Julia svojo strast do kuhanja odkrila šele pozno v svojih tridesetih. Med zvezde jo je izstrelila že njena prva kuharska knjiga. Za promocijo le-te je namreč nastopila na televizijskem programu v živo, kjer je pripravila omleto. Kaj kmalu so mladi kuharici ponudili tudo svojo televizijsko oddajo, ki jo je spremenila v prvo slavno kuharsko mojstrico na svetu.

Slovenska kuharska samoukinja Ana Roš

Ana Roš je verjetno vsem dobro poznana slovenska kuharska mojstrica. Značilnost njene kuhinje so inovativne predelave tradicionalnih receptov iz Soške doline, ki so pripravljene z lokalnimi sestavinami. Ana deluje kot chef kuhinje v restavraciji Hiša Franko v Kobaridu, nedavno pa je vrata odprla tudi v Ljubljani, kjer mimoidoče razveseljuje s pekarskimi dobrotami v Pekarni Ana.

Leta 2016 je mlada kuharska mojstrica prejela jabolko navdiha, ki ji ga je podelil slovenski predsednik Borut Pahor. Leta 2017 je od Društva slovenskih turističnih novinarjev prejela kristalni Triglav za osebnost, saj je omenjenega leta največ prispevala k turistični prepoznavnosti Slovenije v svetu. Ob prvi izdaji Michelinovega vodnika po restavracijah za Slovenijo, leta 2020, je Hiša Franko z Ano na čelu prejela kar dve Michelinovi zvezdici in posebno nagrado za trajnostnost.

Festival November Gourmet Ljubljana letos v znamenju gostujočih chefinj

Ste se kdaj vprašali, ali je jed, ki ste jo dobili na mizo v svoji najljubši restavraciji, nastala izpod rok chefa ali chefinje? Je to sploh pomembno? Kreativnost ne pozna meja, ustvarjanje pa nima nikakršnih predpostavk. Pri kulinaričnih presežkih prej štejejo ljubezen, duša in srce ustvarjalca kot pa njegov spol. Pa vendar, letošnji November Gourmet Ljubljana ponosno posvečamo vsem ženskam ...

Morda je temu tako zato, ker zadnja leta v kulinariki pogrešamo nežno žensko roko – ali pa preprosto zato, ker nas je tako močno prevzela evropska ženska rokometna vročica, ki praktično istočasno greje slovensko prestolnico. V znamenju najbolj kulinaričnega meseca v letu bomo lahko okušali krožnike gostujočih chefinj, ki bodo v tandemu z domačimi chefi pred nas postavljale najbolj drzne kulinarične kombinacije. 

Foto: Marko Delbello Ocepek, arhiv Turizem Ljubljana Festival November Gourmet, kulinarika, hrana

V okviru festivala kulinarike November Gourmet Ljubljana se vsako leto zvrstijo raznovrstne prireditve, katerih rdeča nit sta dobra hrana in vino. Kulinarični spektakel se bo v slovenski prestolnici letos odvil že šesto leto zapored in bo potekal ves mesec. 

Četudi ste na jedilnik svoje najljubše restavracije že dobro navajeni, je ljubljanski kulinarični festival kot nalašč za vas. November Gourmet Ljubljana na jedilne liste vaših najljubših kulinaričnih kotičkov prinaša ekskluzivno novembrsko ponudbo, ki pa si jo dodobra lahko ogledate TUKAJ.

V nizu raznolikih dogodkov se bo novembra spisala najboljša kulinarična zgodba, ki jo premore naša prestolnica. Priča boste lahko zanimivim predstavitvam, gurmanskim tematskim dogodkom, vinskim in pivskim doživetjem ter zanimivim delavnicam, s katerimi boste svoje kuharske veščine ponesli na višji nivo. Kaj vse bodo v dobrem mesecu dni za vas zakuhali organizatorji dogodka, si lahko ogledate TUKAJ.

 

Hrana ni teorija, hrana je praksa

Če želite na krožniku doživeti gurmanski presežek, si morate umazati roke in najlepše je, če to storite skupaj z nekom – na delavnicah in tečajih. V okviru festivala November Gourmet Ljubljana 2022 se bomo posvetili hrani v vseh fazah njene poti na krožnik, delavnice in tečaji pa so namenjeni tako kuharskim začetnikom kot tudi prekaljenim kuharskim mojstrom. 

Foto: Videomedia, Arhiv Turizem Ljubljana November Gourmet, festival, kulinarika

Prav posebno doživetje bo tudi pop up restavracija, ki se bo v Ljubljano pripeljala z Obale in gostujočim postregla z zvrhanim košem domačih dobrot. Med drugim pa bo veliko govora o vinu, džinu in rumu, pestro pa bo tudi na dogodku European Food Summit, ki bo v treh dneh strnil kar nekaj zanimivih doživetij.

Letošnji november bo pester in bogat, zato v mesecu dni festivala vsaj en dan rezervirajte za nepozabno kulinarično doživetje. Saj veste – kar jemo, zrcali, kaj smo. Naj bo na vašem krožniku vedno nekaj izjemnega, neponovljivega in edinstvenega, kot ste vi sami.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.