Zunanja ograja – trendi za leto 2023!

Foto: Elšnik d.o.o.
Foto: Elšnik d.o.o.
Pravilno izbrana zunanja ograja naredi poseben vtis vašemu domu in njegovi zunanji ureditvi. Če nameravate v prihodnjem letu postaviti novo ograjo, vas zagotovo zanima, kakšni bodo trendi ograj v letu 2023.
Oglej si celoten članek

V preteklosti so imeli ljudje zunanje ograje predvsem zaradi varnosti in ohranjanja svoje zasebnosti. Že danes pa je opaziti, da se trend ograj spreminja. V letu 2023 tako lahko pričakujemo večji poudarek na:

•  dolgotrajnosti ograj in njihovemu enostavnemu vzdrževanju,
•  barvni raznolikosti in estetski dovršenosti ograj,
•  uporabi recikliranih materialov,
•  različnih dodatkih kot je osvetlitev ograj,
•  temeljiti zaščiti in kakovosti izdelave.

Dolgotrajnost ograje

Ko se odločate za nakup dvoriščne ali , je pomembno, da temu namenite veliko pozornosti. Nikakor se ne smete zgledovati po tistih kupcih, ki se za nakup odločijo kar čez noč in obiščejo prvi trgovski center, ki jim stoji na poti.

Posledica takšne nepremišljenosti je, da poceni in na hitro kupljene ograje običajno že po nekaj letih začnejo propadati. Lastniki kmalu ugotovijo, da bi njihovo dvorišče ali balkon izgledala veliko lepše kar brez ograje.

Foto: Elšnik d.o.o. Elšnik d.o.o.

V letu 2023 bodo še posebej priljubljene zunanje ograje, ki so izdelane iz kakovostnih in trpežnih materialov. Ljudje namreč ne bodo več iskali rešitev zgolj za 5 let, ampak si bodo želeli ograje, ki jim bo dolgo služila.

Med najbolj trpežne zunanje ograje uvrščamo ograje iz vinila oziroma plastike, kovinske ograje in ograje iz aluminija.

Barvna raznolikost in estetska dovršenost ograj

Leta nazaj so bile ograje pretežno v beli in rjavi barvi. Trend zadnjih let pa je izjemna barvna raznolikost ograj, k čemer največ pripomorejo sodobnejši materiali, kot sta na primer vinil in še posebej aluminij. Za razliko od lesa, je aluminij zelo enostaven za oblikovanje, hkrati pa ponuja neskončne možnosti barvnih odtenkov, med katerimi prevladujejo črna, bela, siva in opečnata.

Kupcem ograj je čedalje bolj pomembno, da se ograja estetsko ujema z arhitekturo doma in njegovo okolico. Prihodnje leto bodo tako zaznamovali različni stili in slogi ograj, pri čemer bo ključnega pomena njihova estetska dovršenost in usklajenost z okolico doma.

Foto: Elšnik d.o.o. Elšnik d.o.o.

To pa boste najbolje dosegli z izbiro aluminijaste zunanje ograje, ki ponuja neskončne možnosti oblikovanja in se odlično podajo k vsem slogom gradnje, od tradicionalne do moderne. Že sedaj je trend ograj v njihovi horizontalni postavitvi letvic, ki se bo nadaljeval tudi v prihodnjem letu. S številnimi dodatki in zaključki, pa je aluminijasta ograja izdelana po vaši meri.

Uporaba recikliranih materialov

Danes je na vseh področjih velik trend postati zelen in biti prijazen do okolja. In nič drugače ni tudi v svetu ograj, saj se pri njihovi izdelavi vse pogosteje uporabljajo recikliran materiali. Le kaj je lahko boljšega, kot da staro ograjo lahko recikliramo v čudovito novo ograjo in s tem zmanjšamo količino odpadkov in prispevamo k lepšemu okolju?

Tudi aluminij je eden izmed materialov, ki ga je mogoče reciklirati, zato so tudi aluminijaste zunanje ograje, okolju prijazne. Po njihovi življenjski dobi jih lahko recikliramo, s tem pa prispevamo k bolj čistemu okolju.

Uporaba različnih dodatkov kot je osvetlitev ograj

Za dvoriščne ograje naj omenimo še en trend, ki ga lahko pričakujemo v letu 2023. Kupci ograj se vse pogosteje odločajo za njihovo osvetlitev, pa naj bo ta žična ali pa na sončne celice.

Razlogov za to je veliko:

  • dobro osvetljena ograja dodatno popestri njen izgled in v celoti poudari lepoto njene konstrukcije,
  • osvetlitev ograje poskrbi za prijeten ambient, zato je večja verjetnost, da se boste pogosteje zadrževali na vrtu tudi, ko zaide sonce,
  • osvetljena ograja poskrbi za večjo varnost, saj je znano, da tatovi in roparji ne marajo osvetljenih dvorišč in vrtov.

Zaščita ograje in enostavno vzdrževanje

Če gre za leseno ograjo, je pomembno, da jo je potrebno že ob njeni montaži dobro zaščititi. To je edini način, da se izognete njenemu prezgodnjemu gnitju, pojavu plesni ali pa napadu raznih škodljivcev.

Za kakovostne materiale je značilno, da zahtevajo bistveno manj vzdrževanja. To pa je še en pomemben dejavnik, ki bo v prihodnjem letu pomembno vplival na izbiro zunanje ograje.

Foto: Elšnik d.o.o. Elšnik d.o.o.

Med ograjami, ki zahtevajo zelo malo vzdrževanja so tudi balkonske in dvoriščne ograje iz aluminija. Te ohranijo svoj videz še vrsto let, pri tem pa nimate nobenih skrbi z njihovim obnavljanjem, kar vključuje brušenje, barvanje ali lakiranje.

Naložba v novo zunanjo ograjo vsekakor zahteva tehten razmislek. Zavedati se morate, da je ne kupujete zgolj za leto ali dve, ampak za daljše časovno obdobje. Če ste v fazi nakupa, potem vsekakor upoštevajte trende, ki se obetajo v letu 2023 – prepričani smo, da se bo s tem vaš nakup obrestoval.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.