12-letniku dovolili, da zavrne kemoterapijo

Foto: Profimedias
Foto: Profimedias
Dvanajstletniku z možganskim tumorjem sodišče odobrilo, da zavrne kemoterapijo, čeprav njegov oče temu nasprotuje.
Oglej si celoten članek

12-letnemu Davidu so zdravniki novembra diagnosticirali raka. Čeprav so mu tumor v možganih odstranili, je moral fant na sevanja, za tem pa so mu predpisali še kemoterapijo, ki pa jo mladenič zavrnil.

Če ga je mati pri odločitvi podprla, se oče z njegovo željo ni strinjal, zato je odšel na sodišče. Nizozemski mediji poročajo, da se je fant - njegovi starši so ločeni -  odločil za zdravljenje po eni od alternativnih metod. 

Njegov oče, ki se je pritožil na sodišče v Alkmaarju, mestu na severu države, je menil, da bi morali otroka v zdravniško odločitev prisiliti.

Na vrsto so prišli psihologi, ki so ugotovil, da je David sposoben razmišljanja, da ima močno voljo do življenja, vendar ga skrbijo stranski učinki kemoterapije:

Spoštovali otrokovo izbiro

Čeprav je sodnik razumel bojazni očeta, je na koncu dejal, da ni nobenega razloga, da se ne spoštuje Davidove izbire: "On je sposoben oceniti, kaj je zanj najbolje in razumeti posledice svojih odločitev, tudi negativnih," je dodal sodnik. 

Sodnik je ob tem spomnil na nizozemsko zakonodajo o evtanaziji, ki omogoča evtanazijo mladostnikom starih od 12 do 18 let. Po poročanju nizozemske tiskovne agencije ANP, je očetov odvetnik že napovedal pritožbo na odločitev sodišča. 
dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:41 16. Maj 2017.

    bravo! slovenija je res polna takih fašistov.

  • 17:15 15. Maj 2017.

    Taki podobni osebki kot je tale oče, bi vse ljudi prisilili v tisto, kar je po njihovem dobro. Slovenija je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.