159 tisoč evrov odškodnine zaradi posledic cepljenja

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Britanska vlada bo desetletniku, ki je po cepljenju zbolel za narkolepsijo, izplačala okoli 159 tisoč evrov odškodnine. Odškodnino zaradi posledic cepljenja s cepivom Pandemrix zahteva še najmanj sto staršev.
Oglej si celoten članek

10-letni Josh Hardfield je upravičen do 120 tisoč funtov (okoli 159 tisoč evrov) odškodnine, ki mu jo bo zaradi posledic cepljenja izplačala britanska vlada, poroča BBC.

Josh je bil pred šeštimi leti s cepivom Pandemrix farmacevtske družbe GlaxoSmithKline cepljen proti virusu svinjske oziroma pandemske gripe H1N1. Tri tedne po cepljenju so se mu začeli pojavljati simptomi narkolepsije. Štiriletnik je tako zaspal med hojo, igro, hranjenjem...šest let kasneje simptomi niso izginili. Kot navaja mati, mora Josh samo med poukom zaspati dvakrat ali trikrat. 

"Josh se mora zelo truditi, saj zaradi spanja prav tako pa številnih obiskov pri zdravniku, v šoli veliko zamuja," pravi. 

Uspeli šele po pritožbi

Starši so z zahtrevo za odškodnino uspeli šele po pritožbi. Vlada je namreč izplačilo odškodnine sprva zavrnila z razlogom, da posledice "niso dovolj resne". Britanska vlada ima pripravljeno shemo izplačil zaradi posledic cepljenja v primerih, ko so dokazane resne poškodbe. 

"Da smo v pritožbi uspeli, smo morali dokazati, da gre pri fantu za 60 ali celo več odstotno invalidnost. Imamo zdravstvena dokazila, da je zaradi simptomov bolezni 72 odstotni invalid," je povedala odvetnica. 

Deček prav tako trpi za katapleksijo, boleznijo, ki je pogosto spremlja narkolepsijo in pri kateri človek v trenutku ohromi in se lahko celo zgrudi, njegov um pa ostane buden. Poleg tega je zaradi zdravil, ki jih mora jemati, bistveno pridobil na teži. 

Cepivo uporabljali tudi pri nas

S cepivom Pandemrix so v Veliki Britaniji v času izbruha pandemske gripe pozimi 2009/10 cepili okoli milijon britanskih otrok starih od pol do pet let. Britanski mediji so že pred leti poročali, da je za narkolepsijo po cepljenju zbolelo okoli 800 otrok. O primerih narkolepsije pri cepljenih otrocih pa so poročali tudi iz Finske, Švedske in Irske. Raziskave iz Finske in Švedske so pokazale, da imajo otroci, cepljeni s tem cepivom, desetkrat več možnosti, da razvijejo narkolepsijo. Cepivo je bilo v uporabi tudi v Sloveniji. 

GSK povezave med cepivom, ki sicer ni več v uporabi, in narkolepsijo, še proučuje. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:58 4. Februar 2016.

    Jep, zdravniki so prav nenavadno alergični na stranske učinke zdravil, celo če jim omeniš nenevarne in pričakovane simptome.

  • 22:51 3. Februar 2016.

    Kaj pa jaz in moja hči, ki je 10 dni po velikem ceplenju v sedmem razzredu zbolela za multiplo sklerozo????!????

  • 19:31 3. Februar 2016.

    Cel svet pozna poškodovane ljudi zaradi cepiv. V našem Slovenistanu pa nihče, vsaj uradno ne, ker medicina vse zanika.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.