80 na leto: Kljub ljubezni staršev ti otroci ne bi preživeli

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Izjemno nedonošeni se rodijo pred 29. tednom gestacijske starosti.
Oglej si celoten članek

"Desetina otrok se v Sloveniji rodi več kot tri tedne prezgodaj, skoraj dvesto jih vsako leto ob rojstvu tehta manj kot poldrugi kilogram, nekateri novorojenčki so veliki komaj za dlan. Lani rojeni Tin je ob rojstvu tehtal samo 440 gramov. Kljub ljubezni staršev ti otroci ne bi preživeli, če zanje ne bi poskrbeli na posebnih oddelkih porodnišnic, kjer dela izurjeno osebje in so na razpolago aparati, namenjeni zdravljenju in negi teh malih novorojenčkov," je ob predstavitivi novega inkubatorja v Porodnišnici Ljubljana dejala dr. Lilijana Kornhauser-Cerar, vodja Enote za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov.

Foto: Porodnišnica Ljubljana Porodnišnica je s pomočjo dobrodelne akcije zbiranja sredstev, katere pobudnik je bila revija Zarja, dobila novi sodobni inkubator, aparat, ki nudi otroku možnosti, ki so najbolj podobne tistim v maternici.

Prihajo iz vseh porodnišnic

V Enoto za intenzivno nego in terapijo novorojenčkov (EINT) v ljubljanski porodnišnici še pred porodom iz vseh ostalih porodnišnic premestijo nosečnice, ki jim grozi prezgodnji porod, ali zapleti zaradi njihovih bolezni oziroma bolezni pri plodu. Tako se na oddelku zdravi več kot 600 novorojenčkov na leto, prevladujejo pa prav nedonošenčki. 

Nedonošenček ali praematurus je novorojenček, rojen pred dopolnjenim 37. tednom gestacijske starosti, to je obdobja od spočetja do rojstva, ki ga je razvijajoči otrok preživel v maternici.

Nedonošenčki  Nedonošenčki Prej ko so rojeni, manj zreli so njihovi organi

Bistvena značilnost nedonošenčka je, da se rodi v času, ko za življenje zunaj maternice še ni dovolj zrel. Razdelijo jih glede na gestacijsko starost; zmerno nedonošeni so tisti, ki se rodijo med 34. in pred 37. tednom gestacijske starosti, zelo nedonošeni se rodijo med 29. in 33. tednom gestacijske starosti,  izjemno nedonošeni pa se rodijo pred 29. tednom gestacijske starosti.

80 na leto

Foto: EPA nedonošenček Pomembna je tudi porodna teža, tako tisti z nizko porodno težo ob rojstvu tehtajo manj kot 2500 gramov, z zelo nizko porodno težo 1500 gramov ali manj, nedonošenčki z izjemno nizko porodno težo pa ob rojstvu tehtajo manj kot 1000 gramov: "Tistih, ki so rojeni s težo manj kot 1000 gramov, je vsako leto pribižno 80. Da bi lahko zrasli v zdrave malčke, jim morajo zdravniki, medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci pomagati s številnimi aparati. Inkubatorji in ogrevalne posteljice jim nudijo toplo in varno zavetje, respiratorji jim pomagajo dihati, monitorji spremljajo delovanje njihovega srca, pljuč in živčevja, črpalke jim z mikrolitrsko natančnostjo dovajajo preko drobnih cevk v žile hrano in zdravila, z ultrazvočnim aparatom je mogoče prikazati zgradbo in delovanje notranjih organov in spremljati uspešnost zdravljenj," je pojasnila vodja oddelka.

Zdravnica in vodja Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom je ob tem opozorila, da za nadomeščanje starih in nakup novih aparatov v državni blagajni ni dovolj denarja, zato si pomagajo tudi z donacijami. Ambasadorke tokratnega zbiranja sredstev za nov inkubator so bile Petra Majdič, Katarina Venturini in Vesna Pernarčič.

Vzroki za prezgodnji porod

Foto: Porodnišnica Ljubljana Bolj ogrožene so nosečnice, ki so že prezgodaj rodile, tiste, ki ne hodijo h ginekologu, ženske s sladkorno ali kakšno drugo kronično boleznijo ali z razvojno nepravilnostjo maternice, tiste, pri katerih je bila narejena konizacija, prvič noseče, starejše od 33 let, nosečnice, ki nosijo več plodov, in socialno ogrožene nosečnice. Razlogi, zakaj prihaja do prezgodnjih porodov, še niso povsem pojasnjeni.

Diagnosticirano visoko tveganje

Približno tri četrtine primerov prezgodnjega poroda nastopi pri materah, ki so imele diagnosticirano visoko tveganje prezgodnjega poroda. V to skupino štejemo ženske, ki so že rodile nedonošenčka in ženske, ki pričakujejo dvojčke ali trojčke.

Za zdravnika in nosečnico lahko prezgodnji porod predstavlja popolnoma nepričakovan dogodek. Pri večini žensk se pojavljajo znaki, ki opozarjajo na prerani porod. Eden od njih je vsekakor odtekanje plodovne vode.

Opozorilni znaki

  • Odtekanje plodovne vode.
  • Maternični krči. Nekatere ženske kontrakcije zmotno pripisujejo napihnjenosti, zaprtju ali gibu ploda.
  • Bolečina v trebuhu in križu.
  • Krči, podobni tistim pri menstruaciji.
  • Vaginalna krvavitev ali rožnato obarvan izcedek.
  • Pogosto uriniranje.
  • Driska.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:14 30. Marec 2018.

    Vsaka čast donatorjem,direktorje -direktorice pa na grmado.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.