Aleksander Mežek o bolezni, ki ga je veliko naučila

Foto: Anže Petkovšek Tiskovna konferenca društva onkoloških bolnikov Slovenije na Ljubljanskem gradu.
V življenju se ne moreš izmikati izkušnjam, pravi naš glasbenik.
Oglej si celoten članek

"Vsakega tretjega moškega v življenju čaka boj z eno najtežjih bolezni sodobnega časa, z rakom," opozarjajo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, ki so nosilci akcije "Pravi moški". Z rakom se je srečal tudi priljubljen slovenski glasbenik Aleksander Mežek in o izkušnji odkrito spregovoril ...

Sami imate za seboj težko izkušnjo z rakom. Kaj ste občutili, ko ste izvedeli za diagnozo?
Ko so se pojavili prvi simptomi moje bolezni, sem si preskrbel knjigo, kjer sem prebral, da je ena od možnih razlag bolezen raka. Končna diagnoza me zato ni presenetila. Sprejel sem ta preobrat v mojem življenju in se zaupal zdravniški ekipi.

Kako ste preboleli raka?
Takrat sem se usmeril v nov glasbeni projekt, ki sem ga začel pred in dokončal po operaciji. To mi je pomagalo bolje prenašati bolezen.

Česa vas je ta izkušnja naučila?
V življenju se ne moreš izmikati izkušnjam. Lahko so dobre ali slabe, a vsaka ima svoj namen in nekaj nauči. Bolezen mi je dala zavedanja, da se je nujno potrebno kakšni stvari kdaj tudi odpovedati.

Kako vam je spremenila življenje?
Nimam več izgovorov, da živim zdravo in aktivno. Pomembna je hrana, delo in ustrezen počitek.

Je torej po vašem mnenju gibanje pomemben dejavnik v življenju?
V današnji družbi je pravega gibanja vedno manj, ker je vse dostopno in dostavljivo. Naše telo je narejeno za gibanje in tega ne smemo zapostavljati.

Kako se počutite, ko naredite nekaj zase, za svoje zdravje?
V srednješolskih letih sem se veliko ukvarjal s športom. Atletika in odbojka sta me najbolj veselili. Od vsega začetka sem se zavedal, da je razgibavanje pomembno za mojo vitalnost. V mojem poklicu je kondicija nujna. Izvajanje glasbe je fizično zahtevno. Kljub letom in bolezni še vedno lahko brez težav izvedem koncert in to me poživlja.

Kaj bi radi svetovali vsem Slovencem?
Slovenci imamo lepo naravo na dosegu roke. Veseli me, da se zadnje čase več in več Slovencev tega zaveda in hodi v naravo. Gibanje na svežem zraku je neprecenljivo za naše zdravje. V Londonu, kjer sem preživel več kot 40 let, je bil moj običajen stik z naravo sprehod skozi bližnji Hyde Park. Vse ostalo je bilo merjenje pločnikov in cest.

Kaj bi svetovali tistim, ki se prav v tem trenutku soočajo s težko boleznijo?
Moj nasvet je, da sam najdeš čimveč imformacij o bolezni s katero se soočaš. Tako najdeš odgovore na bistvena vprašanja. Potrebno je tudi razločiti med učinkom, ki ga povzroča bolezen in učinkom zdravil. Srečal sem že ljudi, ki ta dva občutka zamešajo in povežejo bolezen z zdravljenjem. To po nepotrebnem poveča zaskrbljenost in strah, kar lahko negativno vpliva na okrevanje. Nujno je potrebno prekiniti z vsem kar veš, da škoduje tvojemu telesu kot so pijača, cigareti, slaba prehrana in podobno.

Kaj je po vašem mnenju smisel življenja?
V življenju je pomembno imeti vsaj en poseben interes, ki daje voljo, da nekaj ustvariš in se temu posvečaš. Sprejemati kar ti pride na pot in se učiti je zame smisel življenja.

V sklopu akcije "Pravi moški", ki se letos imenuje "Zakorakaj k zdravju", želijo v Društvu onkoloških bolnikov Slovenije javnost seznaniti s tem, da pravi moški skrbi zase. Sam mora poskrbeti za zdrav življenjski slog, h kateremu lahko v veliki meri pripomore tudi hoja.

Akciji se pridružite tako, da vnesete svojeprehojene kilometre, čas ali korake na stran izogniseraku.si. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:21 1. November 2017.

    Anus

  • 21:29 31. Oktober 2017.

    Lahko bi vsaj napisala kakšnega oz. kje je imel raka.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.