Ali zeleni čaj res deluje?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zeleni čaj ali ekstrakt zelenega čaja je pogosto prisoten tudi pri prehranskih dopolnilih namenjenih hujšanju. Pa res deluje?
Oglej si celoten članek

"Camellia sinensis oziroma čajevec je grm, katerega listi in listni popki se tradicionalno uporabljajo za pripravo zelenih čajev oziroma vodnih poparkov," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Foto: Shutterstock zeleni čaj Sestavine prehranskih dopolnil so bili v preteklosti največkrat uprašeni listi, v zadnjem času pa te, zaradi standardizacije sestavin, zamenjujejo različni ekstrakti listov  zelenega čaja.  Ekstraktom pa pripisujejo zmanjševanje telesne teže s povečano energijsko porabo, z razbijanjem maščobnih celic in z zmanjšano absorpcijo maščob.

Na NIJZ pa ugotavljajo, da sodeč po dosedanjih raziskavah zeleni čaj in ekstrakti zelenega čaja lahko le malo pripomorejo k zmanjševanju telesne teže.

Kakšna je pa varnost?

"Uživanje zelenega čaja  je  znano in ni povezano s tveganji za zdravje. Ekstrakti zelenega čaja pa se zelo razlikujejo po kakovosti in vsebnosti polifenolnih snovi imenovanih katehini, na primer EC, ECG, EGC, ECGC," pravijo na NIJZ. Ti  pa lahko po njihovih besedah lahko predstavljajo tveganje za zdravje, predvsem se  dolgotrajno uživanje takih izdelkov povezuje s poškodbo jeter. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.