Boljši pri matematiki zaradi mame

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Ugotovili so povezavo med pomanjkanjem hormona med nosečnostjo in med kasnejšnjo sposobnostjo otroka za matematiko.
Oglej si celoten članek

Raziskava, ki je sledila otrokom od nosečnosti do šole, je ugotovila povezavo med pomanjaknjem hormona tiroksina med nosečnostjo pri materi in med večjimi težavami otroka pri matematiki.

Ugotovljeni odstotek je kar visok, ugotavlja nizozemska raziskava, ki so jo objavili v European Journal of Endocrinology. Otroci žensk, ki so imele med nosečnostjo nizke ravni ščitničnih hormonov, imajo za 60 odstotkov več možnosti, da bodo imeli v šoli pri aritmetiki slabše ocene od vrstnikov.

Z jezikom ni težav

Znanstveniki so sicer že v preteklih raziskavah ugotovili, da je pomanjkanje hormona tiroksina pri nosečnicah povezano z zmanjšanim kognitivnim razvojem otrok. Do zdaj pa ni bilo jasno, kako se to odraža tudi pri uspešnosti v šoli.  

Ekipa Martijn Finken iz VU University Medical Center je preučevala 1.196 zdravih otrok od rojstva do petega leta starosti. Že v dvanajstem tednu nosečnosti pa so materi izmerili raven tiroksina, te pa so kasneje primerjali z rezultati jezikovnih in matematičnih testov. Čeprav so ugotovili velike razlike pri matematičnih sposobnostih, niso opazili nobenih razlih pri jezikovnem znanju.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.