Britanci objavili to vest po odkritju britanskega seva

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Novost je objavil britanski minister za zdravje.
Oglej si celoten članek

Velika Britanija namerava vzpostaviti mednarodno platformo za zgodnje prepoznavanje mutacij novega koronavirusa, v okviru katere bi nudili pomoč strokovnjakov s področja genomike. Platforma bi bila v pomoč predvsem državam, ki nimajo na voljo dovolj sredstev in znanja za prepoznavanje mutacij, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Če trpi nekdo med nami, trpimo vsi. Torej moramo delati na promociji zdravstvene varnosti v vsakem delu sveta," je povedal britanski minister za zdravje Matt Hancock. Minister je prepričan, da je treba poskrbeti tudi za zdravje vseh na svetu. "Nujen je konkreten napredek, ki naj bo osnovan na razsvetljenskih vrednotah sodelovanja, transparentnosti in znanstvenega napredka," je dodal.

Platforma za prepoznavanje novih variant bo delovala pod okriljem agencije za javno zdravje Anglije PHE v sodelovanju s Svetovno zdravstveno organizacijo. Osredotočila se bo na razumevanje virusa in kako se širi, je še pojasnil Hancock na virtualnem srečanju londonskega inštituta Chatham House.

V Veliki Britaniji so sekvencirali desetkrat več vzorcev kot v številnih drugih državah oz. več kot polovica vseh analiz je bila opravljenih na Otoku. Minister je zato prepričan, da morajo ponuditi pomoč drugim državam. Britanski strokovnjaki bi lahko svetovali na daljavo ali ponudili material, države pa bi lahko poslale tudi vzorce na analizo.

Kdaj naj bi platforma zaživela in kako bi lahko države zaprosile za pomoč, zaenkrat ni znano. 

SARS-CoV-2 V tej slovenski bolnišnici zaznali dva pozitivna na britansko različico

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:19 26. Januar 2021.

    S čim se ukvarjajo debili danes, da ne moreš verjet. Na drugem koncu sveta pa vsako minuto umira na desetine …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.