Čas je za priprave na smučanje

Foto: shurtterstock
Foto: shurtterstock
Če boste s pripravami začeli prepozno, lahko dosežete nasproten učinek.
Oglej si celoten članek

"Priprave na smučanje so vsekakor dobrodošle in tudi potrebne, predvsem zaradi preventive," svetuje Gašper Simčič, osebni trener ŠUS Eurofitness&na-treningu.si. Če ne zaradi splošne kondicije, si moramo po njegovem mnenju vzeti čas za pripravo obkolenskih mišic na napore, ki bodo sledili: "Predlagam kombinacijo vaj za krepitev obkolenskih misic, izolirane vaje, s funkcionalnimi vajami za aktivacijo in krepitev obkolenskih vezi."

Nikar teden pred smučanjem

Prej ko se boste začeli pripravljati na smučanje, lažje nam bo na pripravah in tudi efekt bo večji. "Odsvetujem, da začnete s pripravami teden dni pred smučanjem, saj boste na smučanje prišli utrujeni, kar bo privedlo kvečjemu do kontra efekta,"  opozarja Simčič. Če imate še dovolj časa in če se začnete dovolj zgodaj pripravjati, začnite najprej s krepitvijo moči. "Bolj, ko se smučanje približuje, bolj stremimo k funkcionalnim vajam in manj k vajam za moč," dodaja. Za krepitev svetuje tranžerje z iztegom in upogibom kolena, ter potiskom z nogami. Kasneje v pripravah svetuje vaje z utežmi, kot so počepi, izpadni koraki in mrtvi dvig. "Ko se bliža smučanje, se lotimo vaj z uporabo žoge, trx in Bosu-ja, da sklep čim bolj destabiliziramo pri vajah. Ne pozabite tudi na vaje za stabilizatorje trupa!" pravi. 

Dodaja, da je res na koncu vse odvisno od tega, ali smo se lotili priprav pravočasno in koliko časa jim posvečamo. Če bi radi skrajšali čas oziroma ga izkoristili do maksimuma, svetuje, da se obrnete na licencirane trenerje, ki vam bodo z veseljem pomagali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.