Četrtina mladih je poskusila "sladoled"

Foto: Projekt Človek
Foto: Projekt Človek
Poraba novih sintetičnih drog je v zadnjih letih v porastu. Prav tako nove oblike zasvojenosti z internetom, računalniškimi igricami in mobilnimi telefoni.
Oglej si celoten članek

Društvo Projekt Človek je na strokovnem posvetu "Izivi dela z zasvojenostmi v sodobnem času" obeležilo dosedanje dosežke ter opozorilo na mnoge izzive in spremembe, ki jih na področju zasvojenosti prinaša današnji čas. "Med njimi so tudi vedno bolj zaskrbljujoči podatki o zasvojenostih z internetom, računalniškimi igricami in mobilnimi telefoni, v porastu so pridružene motenje v duševnem zdravju med zasvojenimi ter razsežnosti hitro spreminjajočih se oblik sintetičnih drog," pišejo v sporočilu za javnost.

Foto: Projekt Človek Suzana Puntar "Spreminjajo se populacija, pogled na zasvojenost, same droge, družina kot osnovna celica, vrednote in družbeni kontekst," pojasnjuje Suzana Puntar, predsednica Društva Projekt Človek in dodaja: "Sprememb se lahko bojimo ali pa jih vzamemo kot izziv. V naši organizaciji smo se vedno odločili za slednje."

"Spremembe so in še vedno vplivajo na individualne lastnosti in potrebe uporabnikov naših programov, opozarjajo nas na prilagajanja in spreminjanja železnega repertoarja metod in tehnik strokovnega delovanja na področju urejanja zasvojenosti. Kljub spreminjanju pa je v središču našega delovanja vendarle ostal človek, ki hoče naprej, v svet brez omame," je poudaril Roman Koštal iz Društva Projekt Človek.

Foto: Projekt Človek Mojca Cerkovnik O potrebah po prilagoditvi in novih pristopih pri delu z zasvojenimi v današnjem času je spregovorila tudi Mojca Cerkovnik-Hvala iz Centra za zdravljenje od prepovedanih drog: "Precej težav imamo s tem, da se pojavljajo nove droge, posledično je potrebno z uživalci drog drugače delati. Te droge so tudi težko dokazljive in uživalci novih drog hitreje odhajajo iz bolnišničnega zdravljenja."

Pridružene motnje v duševnem zdravju

Posebej zaskrbljujoče je dejstvo, da je med mladimi vse več pridruženih motenj v duševnem zdravju, povezanih z uživanjem drog. Ta se kaže kot motnja pozornosti, hiperaktivnost, depresivnost, anksioznost in agresivnost. Možgani otrok in mladostnikov se še razvijajo, zato so to najbolj ranljiva skupina. Bojan Belec iz Svetovalnega centra za otroke in mladostnike je opozoril na težave pri prepoznavanju dvojnih diagnoz: "Pri prvi obravnavi je diagnoza znana le v 18 % primerov, po letu in pol pa v 25 %. S tem je povezano tudi težavno ugotavljanje, ali je pridružena motnja posledica uživanja droge ali je uživanje droge posledica motnje".

Foto: Projekt Človek Katarina Kompan Erzar Da je razumevanje odnosov in odnosne narave našega temeljnega razvoja ključnega pomena pri vsakem načrtovanju in boju proti odvisnostim ter drugim oblikam škodljivega in patološkega vedenja, je na posvetu poudarila Lia Katarina Kompan Erzar z Inštituta za zakonsko in družinsko terapijo, še posebej je izpostavila pomen pravega medosebnega stika: "Sposobnost sočustvovanja je tisto, kar spreminja naše doživljanje in delovanje naših možganov. Otroški možgani nujno potrebujejo možgane odraslega in stik z njimi, da se ustrezno razvijejo. Sami se ne morejo. Pomembno je, da se zavedamo, da imajo zasvojeni močno spremenjeno možgansko strukturo, kjer je še posebej pomemben pravi stik, s katerim gradimo nove povezave v možganih in s tem možnosti za njihovo pot iz zasvojenosti."

Foto: Projekt Človek Anja Mihevc Spregovorili pa so tudi o škodljivostih novih sintetičnih drog, katerih uporaba je v zadnjih letih v porastu. Nekaj zaskrbljujočih dejstev je navedla Anja Mihevec iz DrogArt: "Raziskava iz leta 2014, v kateri je sodelovalo 1.305 oseb, od tega 50 % moških in 50 % žensk je pokazala, da je med sintetičnimi drogami v Sloveniji najbolj popularen 3 MMC, ki je med mladimi poznan kot sladoled. Povprečna starost uživalcev je 23 let in ena četrtina srednješolcev ga je že poizkusila. 3 MMC daje občutek topline in sprejetosti in očitno je to tisto, kar danes mladim manjka." Oozorila je, da se je 3 MMC razširil tudi med mlade uživalce, stare od 14 do 15 let, kar je zelo problematično z vidika razvoja.

Zasvojenost z internetom

Eden izmed pomembnih zaključkov posveta je bila tudi zaskrbljujoča rast zasvojenosti z internetom, računalniškimi igricami in mobilnimi telefoni, kjer se vseh nevarnosti, ki prežijo, niti ne zavedamo. Špela Roš iz centra Logout je izpostavila: »Starši poročajo, da izgubljajo svoje otroke. Otroci se zapirajo v svoje sobe, ne prihajajo ven, opuščajo šolanje in starši jih tudi po cel teden ne vidijo."

Foto: Žurnal24 Ugotovite, ali ste zasvojeni z uporabo interneta.

Na okrogli mizi z naslovom "Vrednost človeka skozi odnos" so dodatno opozorili  na pomembnost urejenih in konstruktivnih medosebnih odnosov. "Še tako dobri pristopi in tehnike ne zdravijo, če v ozadju ni odnosa," je izpostavila Suzana Puntar, predsednica Društva Projekt Človek. Rdeča nit okrogle mize je bila pomen odnosa do uporabnika in sodelavcev, ki se odraža tudi v skrbi delodajalcev do svojih zaposlenih. Dotaknili so se vprašanja usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja, kjer je pomembno, da ostajamo isti človek, tako zasebno kot poklicno, kar je pravzaprav nujno v poklicih kot je pomoč zasvojenim in njihovim svojcem.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.