Negativne plati prazničnega vzdušja

Foto: Profimedia Božič
Kaj pa, če bi bil tokratni december povsem drugačen od vseh prejšnjih?
Oglej si celoten članek

Ameriška raziskava na 200 odraslih posameznikih je pokazala, da so se med decembrskimi prazniki v povprečju zredili za en kilogram. Podobna raziskava je med Britanci pokazala, da se v povprečju zredijo za 0,37 kilograma.

To glede na dejstvo, da smo med decembrom običajno manj aktivni in se raje posladkamo, ne preseneča. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako spremeniti letošnji december vam v prid.

Naj bo druženje aktivno

December je čas za družino in prijatelje, kar ne pomeni, da morate z njimi le sedeti in jesti dobrote. Izkoristite ta čas za aktivnosti na prostem, pa naj si bo to le sprehod po lepo okrašenih mestih ali zimskih pokrajinah.

Foto: Anže Petkovšek veseli december v Ljubljani

Zasnežene pokrajine lahko izkoristite za številne zimske aktivnosti, kot so sankanje in smučanje, mestna središča že ponujajo decembrska drsališča. Nenazadnje je praznični december kot nalašč za aktivne plesne večere.

Mnogi se prav decembra izogibajo fitnesu in telovadnici, kar je velika napaka. Naredite nasprotno, dogovorite se s prijetljem ali prijateljico, da bosta decembra skupaj obiskovala fitnes ali vodene vadbe. Naj bo vajino darilo prav vstopnica za fitnes.

Tehtajte se

December je čas številnih dobrot, ki se jim le stežka upremo. Ni treba, da se prikrajšate za nepozabne decembrske gurmaske trenuke, le pazite, da ne boste pretiravali.

Žal vas lahko drobni prigrizki na decembrskih praznovanjih in dogodkih hitro zavedejo in ne boste imeli občutka, koliko ste v resnici pojedli. V ta namen si lahko na pametni telefon namestite aplikacijo za izračun kalorij, ki jih pridno vpisujte. Hitro boste ugotovili, da deluje ... Poleg tega vam bo decembra pomagala tudi vsakdanja uporaba tehtnice. Raziskave dokazujejo, da vzdržujejo lažje telesno težo tiste osebe, ki se redno tehtajo.

Foto: Shutterstock tehtnica

Zaradi pretiranih količin nezdrave hrane se ne bodo kopičili le kilogrami, pač pa se boste slabše počutili, s tem boste oslabili svoj imunski sistem, ki mora biti še posebej pozimi v odličnem stanju.

Koncev je tudi decembra kot v vseh ostalih mesecih bistveno, da poskrbite za svoje telo, se veliko gibate in jeste zmerno ter zdravo. 

Promo Znanost nad odvečne kilograme

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.