Deluje na vsak organ in vpliva na nastanek sedmih vrst raka

Foto: Profimedia
Presnovi se v strupen aceldahid, ki poškoduje DNA.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki z vsega sveta že leta opozarjajo, da kozumiranje večjih količin alkohola vpliva na razvoj sedmih vrst raka: raka ust, grla, žrela, požiralnika, raka dojk, jeter in debelega črevesa.

Alarm! Deluje na vsak organ v našem telesu in vpliva na vsaj dvesto obolenj

Škodljive kemikalije, ki jih vsebuje alkohol, namreč trajno poškodujejo DNA, kar lahko privede do razraščanja rakavih celic.

" Določene vrste raka se razvijejo zaradi poškodbe DNA v matičnih celicah. Čeprav se pri nekaterih k sreči ne pojavijo, rezultati naših raziskav kažejo, da povečanje količine alkohola povečuje tveganje za tovrstno škodo, " je dejal eden od avtorjev študije, profesor molekularne biologije Londonskega laboratorija za molekularno biologijo in medicinske raziskave, dr. Ketan Patel.

Kot povzema Reuters, so britanski znanstveniki opravili raziskave na miših. Z analizo kromosov in sekvenciranjem DNA so želeli ugotoviti škodljive učinke acetaldehida na telo. Acetaldehid ali atenal je škodljiva snov, ki nastane, ko telo razgradi alkohol.

"Mehanizmi nastanka raka so različni za različne vrste raka.  Etanol je glavna sestavina alkoholnih pijač in se v telesu presnavlja v strupen acetaldehid, ki povzroča raka tako, da poškoduje DNK celic. Alkohol kot topilo pripomore tudi k večjemu vsrkanju rakotvornih snovi na primer prisotnih v tobaku pri sočasnem kajenju, zvišuje raven hormona estrogena pri ženskah, kar povečuje tveganje za nastanek raka dojk, povzroča poškodbe in nastajanje brazgotinastega tkiva – ciroze v jetrih," opozarja NIJZ
 

 V ekspirimentu na miših so znanstveniki uporabili razredčeni alkohol in ocenili njegov vpliv DNA živali. Ugotovili so, da se acetaldehid razgrajuje in poškoduje DNK, kar povzroča kromosomske motnje in trajno spremeni strukturo DNK znotraj matičnih celic, je v teh dneh objavil britanski raziskovalni center za raziskovanje raka.

Magazin Kaj se zgodi, če se za štiri tedne odpoveste alkoholu?

Rezultati raziskav zagotavljajo natančen vpogled v to, kako alkohol povečuje tveganje za nastanek teh sedmih vrst raka. Raziskovalna agencija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je razvrstila alkohol v prvo skupino rakotnih sestavin in se sklicevala na "prepričljive dokaze", ki so pokazali, da alkohol vpliva na razvoj raka v človeškem telesu. Rezultati raziskav britanskih znanstvenikov so objavljeni v strokovni reviji Nature.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.