Dokazano: Telo je po zaužitju bolj prekrvavljeno

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Mit ali resnica? Pri treningu bomo bolj vzdržljivi, če uživamo rdečo peso ...
Oglej si celoten članek

V tokratnem sklopu člankov "Mit ali resnica" bomo spregovorili o rdeči pesi, ki je zelo priljubljena pri vseh tistih, ki si želijo dolgega in zdravega življenja ...

Tokrat ne gre za mit, ampak resnico. Rdeča pesa ni samo zdrava, je resnično naraven doping, kar ugotavlja tudi raziskava avstralskega Inštituta za šport in Univerze Western Australia. Izboljša namreč naše zmogljivosti, rezultate skupine športnikov z Athletic Elite pa je izboljšala za 1,7 odstotka.  

Dovolj že 70 mililitrov

Razsikave se je udeležilo 11 veslačev in veslačic s skupine Athletic Elite. Razlike so merili na različne načine, na treningih in na različnih tekmah. V raziskavi je polovica moških spila 70 mililitrov soka rdeče pese, kar se je poznalo pri vzdržljivosti. Ženske so spile 140 mililitrov soka in za 1,7 odstotka izboljšale rezultat na 500 metrov.

Starejša raziskava Williama Harveya z Research Institute in Univerze Exeter pa je preverjala učinke pri pitju pol litra soka rdeče pese. Vzdržljivost se je pri testirancih izboljšala za kar 16 odstotkov. Učinek pripisujejo visoki vsebnosti nitratov v krvi, ki se v telesu pretvorijo v dušikov oksid. Ta poskrbi, da je telo bolj prekrvavljeno, ima več kisika, mišice zato bolj učinkovito delujejo. 

Foto: Shutterstock rdeča pesa

Sok okrepi imunski sistem

Zdi pa se, da rdeča pesa resničo ustreza vsem govoricam o skoraj čudežnem živilu. "Že dolgo se med generacijami širi mnenje, da je rdeča pesa dobra za kri, kar je tudi znanstveno potrjeno," opisujejo na Inštitutu za nutricionistiko Nutrisu.

Kot navajajo, vsebuje rdeča pesa visoke koncentracije železa, kalija in folne kisline, znane kot vitamin B9. Železo je pomembno za nastanek rdečih krvnih celic, ki oskrbujejo telo s kisikom. Kalij pomaga pri reguliranju krvnega pritiska in utripa, folna kislina pa pri preprečevanju slabokrvnosti. 

Med barvili betalaini je zanimiv betain, ki ima podobno delovanje kot ginseng ter živila z vsebnostjo kofeina. Izboljšujejo splošno počutje, delujejo sproščujoče na organizem ter izboljšujejo razpoloženje.

Nutris

Antioksidativna učinkovitost ter biološka razpoložljivosti antioksidantov v rdeči pesi sta po navedbah strokovnjakov z Nutrisa enakovredna tistima v brusnici in granatnem jabolku. "Sok rdeče pese vsebuje še več hranilnih snovi po stiskanju, saj se osvobodijo hranilne snovi iz celic in so tako telesu bolj dostopne ter se lažje absorbirajo skozi črevesno sluznico. Vsebuje visoko koncentracijo biološko razpoložljivih antioksidantov, mineralov ter vitaminov," naštevajo. 

Vsebuje tudi karotenoide in askorbinsko kislino, ki dodatno prispevajo k antioksidativnemu učinku. Sok prav tako krepi imunski sistem s stimuliranjem limfnega sistema.

Nutris

Foto: Profimedia Rdeča pesa

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.