Domača zdravila proti smrčanju

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Vredno poskusiti preden se odločite za operacijo.
Oglej si celoten članek

Smrčanje pesti okrog trideset odstotkov odraslih, od tega približno 24 odstotkov moških in 13 odstotkov žensk.

Zakaj smrčimo?

Smrčimo zaradi plapolanja mehkega neba. Študija, ki so jo opravili v ljubljanskem kliničnem centru, je pokazala, da je vzrok ožina za mehkim nebom, ki s spanjem postane ohlapna, jeziček se premakne globoko nazaj, za koren jezika.Temeljni vzrok je otežen pretok zraka skozi ožino, ki jo z žrelom tvori mehko nebo.

Foto: Profimedia Smrčanje Na ožino lahko vplivajo debelost, povečani mandlji in žrelnica, pa tudi uživanje pomirjeval, uspaval in alkohola pred spanjem, ki prav tako povzročajo ohlapnost mišic mehkega neba. Tudi ležanje na hrbtu sproži ali okrepi smrčanje, saj mehko nebo v tem položaju pade nazaj in ravno tako utesni prehod zraka.

Ukrepi proti tej nadlogi so različni, nekateri se na koncu odločijo tudi za operacijo. Preden pa se odločite za takšen drastičen ukrep, se še prej splača poskusiti z domačimi zdravili. Poglejte, kako jih pripravimo:

Poprova meta

Gre za rastlino, ki odpra dihalne poti in tako omogoča, da boste lažje dihali, kar je pri smrčanju zelo pomembno. V skodelico mlačne vode dodamo tri kapljice eteričnega olja poprove mete in ga grgramo - za tem ga je treba izpljuniti. Postopek ponovite vsak dan.

Oljčno olje

Zelo verjetno je, da ga imate doma. Uporabite ga, ker sprošča tkiva in zmanjšuje nabreklost sluznice. V pol čajne žličke medu vmešate prav toliko olja. Zmes počasi sesate in jo pogoltnite pred spanjem. Postopek ponovite vsak večer. 

Kardamom

Mogoče se raje odločite za kardamom, ki je cenjen kot začimba in zdravilna rastlina in ga že od nekdaj uporabljajo v indijski kuhinji. Ta začimba tanjša sluz, kar pomaga pri kašlju in omogoča lažje dihanje. V kozarec tople vode dodamo pol žličke kardamoma v prahu in dobro premešamo. Pripravek spijemo pol ure pred spanjem.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.