Drastična rast cen vanilije že prizadela sladoledarje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Iz tujine že poročajo o krizi z vanilijo, o tem smo povprašali tudi našega proizvajalca sladoleda.
Oglej si celoten članek

Iz Velike Britanije že poročajo o veliki krizi z vanilijo, za katero krivijo predvsem lansko in letošnjo slabo letino na Madagaskarju. Letos je otok prizadel veliki ciklon Enwao in zmanjšal proizvodnjo za 30 odstotkov. Ta je glavni izvoznik te aromatične rastline iz družine orhidej, saj proizvede kar 80 odstotkov vse vanilije na svetu.

Kljub temu, da vanilija uspeva v celotnem tropskem pasu in izhaja iz Mehike, je najbolj cenjena prav tista iz Madagaskarja. Ta naj bi imela daleč najboljšo aromo. 

Foto: Profimedia Burbonska vanilija Pomanjkanje vanilije je hudo prizadelo britanske proizvajalce sladoleda, piše The Independent. Eden od prodajalcev sladoleda je objavil celo tablo, kjer kupcem pojasnjuje, zakaj nimajo sladoleda z okusom vanilije. Kot razlog navajajo slabe vremenske razmere na Madagaskarju. 

Trpi tudi kvaliteta

Težava ob tem ni samo v cenah, zaradi visokih cen kmetje namreč stroke obirajo bolj zgodaj, ko se okus še ne razvije popolnoma, piše The Independent. Kljub temu, pa se cene vanilije tudi v primeru boljše letine ne bodo prav hitro spustile, saj trg obvladuje nekaj velikih dobaviteljev, pravijo poznavalci.

Foto: Profimedia Burbonska vanilija

Kako je pri nas

"Spremembe cen surovin nedvomno vplivajo na vsakega proizvajalca, kar v letošnjem letu še posebej občutimo," so nam pojasnili pri Ljubljanskih mlekarnah. Ob tem pravijo, da predstavlja vanilja relativno zanemarljiv delež številnih sestavin, ki jih poleg mleka še uporabljajo za proizvodnjo celega asortimana izdelkov, a so poskok cene kljub temu zaznali.

"Na tovrstna cenovna nihanja se poskušamo kar najbolje pripraviti vnaprej, toda rast je bila pri vanilji drastična: dosega namreč tudi 10-kratnik cen izpred nekaj let," pravijo. Ob tem opozarjajo, da poleg vanilje raste tudi cena njihove ključne surovine: mleka. "Naša glavna skrb seveda ostaja kakovost mlečnih izdelkov. Zato vse podredimo temu, da kljub globalni rasti cen surovin potrošnikom zagotovimo visoko kakovost. Če to želimo, je razumljivo, da se ne moremo izogniti povečanju proizvodnih stroškov," so zaključili. 

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.