EU z večjo dobavo cepiva proti opičjim kozam

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dobavljena bodo do konca meseca.
Oglej si celoten članek

Evropska unija bo v torek s še neznanim proizvajalcem podpisala sporazum o dobavi okoli 110.000 odmerkov cepiv proti opičjim kozam, je sporočila evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides.

Kyriakides je ob koncu srečanja zdravstvenih ministrov EU v Luksemburgu v torek dejala, da bodo cepiva kupljena z evropskimi sredstvi, dostavljena pa bodo državam članicam.

Uradniki Evropske komisije so povedali, da bo ime proizvajalca cepiva razkrito kmalu. Znano je sicer, da potekajo pogovori z danskim biotehnološkim podjetjem Bavarian Nordic glede podatkov o poskusih, ki bi lahko podprli razširitev odobrene uporabe cepiva Imvanex, znanega kot Jynneos v ZDA. Cepivo učinkuje proti črnim in opičjim kozam. Ameriški regulator je medtem že odobril cepivo podjetja Bavarian Nordic proti črnim kozam za uporabo proti opičjim.

Za opičje koze ni posebnega cepiva, vendar podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da so cepiva, ki so bila uporabljena za izkoreninjenje črnih koz, do 85 % učinkovita tudi proti njim.

Nekatere države EU, vključno z Nemčijo in Španijo, so že naročila cepiva proti opičjim kozam. Podobno je že ravnala tudi Velika Britanija.

Po besedah evropske komisarke je EU doslej zabeležila okoli 900 potrjenih primerov okužbe z opičjimi kozami.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.