GROM: Možganska kap in beseda, ki si jo zapomnimo

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Mednarodni dan možganske kapi: Kako jo prepoznati in kako ukrepati.
Oglej si celoten članek

Po podatkih Nacionalnega instituta za javno zdravje v Sloveniji možganska kap prizadene okoli 4.400 oseb na leto, okoli 2.100 jih umre.

Delež možganske kapi zajema deset odstotkov vseh smrti, v Sloveniji pa je možganska kap na tretjem mestu glede na vzrok smrti.

Preberite še: Za kapjo umre vsak peti Evropejec

Umre tretjina obolelih, tretjina je popolnoma odvisna od tuje pomoči in le ena tretjina jih po kapi lahko živi samostojno, pojasnjuje specialistka splošne medicine, Mihaela Strgar-Hladnik, ki poudarja, da se bolezen pokaže s komaj opaznimi ali pa z zelo izraženimi nevrološkimi motnjami, kot je ohromitev: Foto: Profimedia Možganska kap

Kako se možganska kap kaže?

"Bolniku lahko ohromi polovica obraza ali cela polovica telesa, lahko nenadoma ne more več govoriti ali pa govori težko ali zmedeno. Možganska kap se lahko kaže tudi s hudo vrtoglavico, bolnik ne more samostojno stati in pada. Spremlja jo močan glavobol, bruhanje in motnje vida. Lahko se pojavijo tudi motnje zavesti od zmedenosti, zaspanosti, pa vse do globoke nezavesti," je na spletni strani Združenja zdravnikov družinske medicine zapisala Strgar Hladnikova.

Zdravnica še opozarja, da je možganska kap večinoma neboleča, pogosto se razvije ponoči, tako da se bolnik svoje bolezni zave šele zjutraj, ko se ne more premakniti.

"Pri možganski krvavitvi potek veliko hujši, boleč in neprijeten. Bolnik v glavi naenkrat začuti močno bolečino, kot da bi ga zarezali z nožem," pojasnjuje zdravnica splošne medicine in dodaja, da so tovrstni znaki podobni miningitisu; hud, skorajda neznosen glavobol, trd tilnik, bruhanje in splošno slabo stanje:

"Pri znotrajmožganski krvavitvi so klinični znaki podobni: glavobol, bruhanje, motnje zavesti, lahko tudi epileptični napadi, dodatno pa se pojavi še ohromelost polovice telesa," opozarja zdravnica.

Zapomnimo si besedo besedo GROM.

Strokovnjaki pravijo, da si moramo vsi za prepoznavanje znakov možganske kapi zapomniti:

G pomeni, da je prizadet govor ali razumevanje govora.

R pomeni, da ohromi roka ali noga na eni strani telesa.

O pomeni, da potegne eno stran obraza.

M pomeni, da se mudi in da je pomembna vsaka minuta. Ko ugotovimo te znake, je treba takoj poklicati številko 112 in povedati, da gre za možgansko kap.

vanda.levstik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.