Grozi nam globalna epidemija izgube vida

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Da gre tokrat še kako zares, bi se morali zavedati predvsem starši, opozarjajo španski strokovnjaki.
Oglej si celoten članek

Zaradi neprestanega gledanja v ekran nam grozi epidemija slepote, vzrok pa je močna svetloba, ki prihaja od digitalnih ekranov in škoduje mrežnici, opozarjajo španski strokovnjaki. 

Da gre zares in da bi se tega morali zavedati predvsem starši, v najnovejši študiji sporočajo znanstveniki z univerze v Madridu, ki opozarjajo, "da je zdaj kot še nikoli jasno, da se človeštvo sooča z globalno epidemijo izgube vida, predvsem milijoni otrok, ki so dnevno izpostavljeni digitalnim zaslonom: "To je poziv staršem, da ukrepajo in otroke zaščitijo pred nadaljnjo škodo," je dejala vodja raziskave Celia Sanchez-Ramos.

Glavni krivec za poškodbo oči so bele, visoko energetske žarnice oziroma tako imenovani LED zasloni digitalnih naprav, ki oddajajo svetlobo z visokim deležem kratkih valovnih dolžin, katerega močno sevanje svetlobe lahko poškoduje oči.

Otroci v večji nevarnosti 

Druga študija omenjenih znanstvenikov je še pokazala, da so zaradi digitalnih zaslonov na pametnih telefonih, računalnikih, igralnih konzolah, otroci v večji nevarnosti kot odrasli. Zaradi krajših rok, kar pomeni, da so bližje zaslonu, so namreč otroške oči še bolj izpostavljeni sevanju.

Pred zasloni skoraj osem ur

Glede na študijo, ki je zajela dva tisoč otrok med osmim in 18-letom starosti, otroci prebližno 7,5 ur na dan preživijo pred zasloni, od tega 4,5 ure ob gledanju televizije; uro in pol na dan so pred računalnikom, več kot uro dnevnega časa jim vzamejo videoigrice. 

Ameriški pediatri: Absolutna prepoved za malčke

Nedavno nazaj je Ameriška pediatrična akademija podala nove smernice gledanja televizije in uporabe tablic ter računalnikov za malčke in otroke.

Televizija, računalniki, pametni telefon in tablični računalniki naj bodo izven dosega otrok do 18 meseca starosti. Od 18 do 24 meseca pa naj bo uporaba omejena in nadzorovana, so zapisali.

Ameriški pediatri so prepričani, da otroci stari od dveh do petih let ne bi smeli uporabljati računalnika, tablice, pametnega telefona ali gledati televizije več kot uro na dan, pa tudi otroci starejši od šestih let morajo imeti omejen dostop do teh naprav. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • h3o
    21:36 25. Januar 2017.

    Glavni krivec za poškodbo oči so bele, visoko energetske žarnice oziroma tako imenovani LED zasloni digitalnih naprav, ki oddajajo svetlobo …

  • 20:37 25. Januar 2017.

    spet nekdo mastno služi na butastih izjavah o tem da boš pred gledanjem ekrana oslepel, bedarija da ni večje

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.