Hrvati jezni, ker njihovi "fušajo" pri nas

Foto: Nino Verdnik
Foto: Nino Verdnik
Na Hrvaškem so jezni, ker njihovi zdravniki "fušajo" v Sloveniji, medtem ko v njihovih bolnišnicah zaradi pomanjkanja zdravnikov odpovedujejo operacije.
Oglej si celoten članek

"Šokantno. Zdravniki fušajo v Sloveniji, v naših bolnišnicah pa odpovedujejo operacije," je naslov prispevka v hrvaškem Jutarnjem listu, ki med drugim govori o odhodu hrvaških anesteziologov na delo v mariborsko bolnišnico. 

V treh tednih nov pravilnik

Prispevek sicer uvodoma začenja z novim pravilnikom o delu zdravnikov zasebnikov, ki ga bodo dobili v prihodnjih treh tednih in predvideva, da zdravniki ne bi smeli dodatno delati pri zasebnikih, če je proti njim uveden disciplinski postopek, če jih je prijavil pacient ali če ne izpolnjujejo svojih zavez v javnem zdravstvu. 

Foto: Profimedia Kirurške škarje "Do novega pravilnika pa se zdravniki odločajo za vikend-gastarbajterstvo," piše Jutarnji list. Pri tem navaja, da je reški klinični center omogočil svojim anesteziologom, da za vikend delajo v mariborskem kliničnem centru, na dovoljenje pa čaka še 40 njihovih kolegov iz drugih bolnišnic, ker lahko v Sloveniji zaslužijo dodatnih 1000 evrov na mesec. 

Vikend "gastarbajterstvo"

Do novega pravilnika pa se zdravniki, piše Jutarnji list, odločajo za vikend "gastarbajterstvo". Po tem, ko je reški klinični center omogočil svojim anesteziologom, da med koncem tedna delajo v mariborskem kliničnem centru, je sledilo še več kot 40 zahtev iz drugih bolnic, saj lahko tako zdravniki zaslužijo še dodatnih tisoč evrov na mesec. Zaradi dela v Sloveniji pa naj bi trpelo 
hrvaško javno zdravstvo, operacije naj bi se prelagale. 

Ob tem navaja, da so v splitskem kliničnem centru prav anesteziologi opozarjali, da jih je premalo in da preveč delajo, kar ni v skladu z zakonom o delu, s čimer ogrožajo svoje zdravje in zdravje pacientov. Dodajajo, da evropska direktiva o delovnem času le tega omejuje na 48 na teden. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 14:53 30. Marec 2016.

    Pa menda to ni tako dolgocasno delo?? Pri nas vemo, kaj je bilo zadaj, a vendar ta bolezen manjka je …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.