Ideja za ta konec tedna: Nedeljsko kosilo malo drugače

Foto: Profimedia Šolsko kosilo
Pojdite skupaj na tržnico, skupaj pripravite sestavine, izberite recepte ... Nedeljsko kosilo še ni bilo tako zabavno.
Oglej si celoten članek

"Nezadostno uživanje zelenjave ter prekomerno uživanje soli in sladkorja v Sloveniji zaznavamo že pri predšolski populaciji," opozarvjajo na Inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Še bolj pa se nezdravo prehranjevanje po njihovih podatkih pojavi pri šolarjih in se stopnjuje v času adolescence, predvsem zaradi vse večje dostopnosti do cenovno ugodnih, nekakovostnih živil z neugodno prehransko sestavo ter trženja izdelkov, ki so v nasprotju s priporočili, kar problem le še poglablja.

Zato se ta konec tedna z otrokom odpravite na tržnico, skupaj pa izberita tisto zelenjavo, ki jo bosta uporabila v enolončnici. Ena enostavnejših in zelo zdravih enolončnic je tista z uporabo korenčka in brstičnega ohrovta.

Z otrokom izberite lepe korenčke in brstični hrovt, doma zelenjavo operete, korenčku odrežete del pri peclji, vse ostalo pa narežete na majhne kose. 

Narezano zelenjavo kuhajte v rahlo soljeni vodi do trenutka, ko se omehča, nato jo s paličnim mešalnikom zdrobimo. Po potrebi dodamo še jušne testenine in enolončnica je pripravljena.

Fižol in cvetača

Na inštitutu za nutricionistiko - Nutrisu so podali zdrav recept za fižolovo enolončnico. Potrebujete 100 gramov fižola, eno manjšo cvetačo, dva korenčka, pol čebule, manjši kos gomolja zelene, luštrek, lovorjev list in dobro pest prosene kaše.

Fižol namočite čez noč. Vodo, v kateri se je namakal, odlijete in fižol skuhate skupaj z lovorovim listom. Ko je že skoraj kuhan, v isti lonec dodate na kocke narezano korenje, zeleno, cvetačo, popraženo čebulo in proseno kašo, proso prej dobro sperete pod tekočo vodo. Za še boljši okus juhi med kuhanjem dodate luštrek. Solite, poprate in kuhate še približno 15 minut, da se sestavine zmehčajo in okusi prepojijo.

Kaj pa sladica?

Za sladico si lahko izberete skutino pito po starem receptu naših babic. Potrebujete kilogram mastne skute, šest velikih žlic moke, šest jajc, šest žlic sladkorja in eno bio limono.

Foto: A. Š. Skutina torta Limono operete, naribate olupek in ožamete sok. Nato vse sestavine zmešate in zlijete v pekač.

Foto: A. Š. Skutina torta

V pečici pečemo eno uro pri 180 stopinjah Celzija.  

Foto: A. Š. Skutina torta Otroci vam bodo pri vsem veselo pomagali in na koncu pojedli tudi zelenjavo, ki so jo na tržnici sami izbrali.  

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.