Imajo gobe kalorije?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Tla v naših gozdovih niso več suha, zato se nekateri gobarji že veselijo aromatičnih gob, ki jih lahko uživajo tudi ob dietah. Otrokom jih ponudimo previdno.
Oglej si celoten članek

Žal imajo tudi gobe kalorije, jih pa imajo res zelo malo. Sto gramov svežih gob vsebuje le okoli 20 kalorij, podobno kot denimo špinača, zelje in solata.

Tudi količine beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob so zelo nizke. Zaradi vlaknin pa so lahko težje prebavljive. Gobe v več kot 90-ih odstotkih sestavlja voda. So pa gobe dokaj bogate z riboflavinom in niacinom.

Naj otroku ponudim gobe? 

Številni strokovnjaki svetujejo, da bomo pri gobah na krožniku otrok izjemno previdni. Alergije na gobje glikoproteine sicer niso najpogostejše, se pa uporaba gob odsvetuje zaradi hitre pokvarljivosti gob, možnosti mikrobiološke kontaminacije in ker so težje prebavljive.

Otrokom gob nikakor ne dajemo pred dopolnjenim enim letom. Še bolje bo, če počakamo vsaj do tretjega leta. Strokovnjaki svetujejo, da za začetek ponudimo otroku gobe kot so jurčki ali šapinjoni in se izogibamo težje prebavljivim gobam.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.