Inštitutu, za katerega se še ne ve, kdaj bo deloval, dodatnih 1,7 milijona evrov

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Do sedaj NIOSB-ju dobil 165.631 evrov zagonskih sredstev.
Oglej si celoten članek

Vlada je prek Twitterja sporočila, da so zagotovili dodatna proračunska sredstva v višini dobrih 1,7 milijona evrov za delovanje Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB).

Do sedaj je bilo nacionalnemu inštitutu zagotovljenih 165.631 evrov iz proračuna. Šlo je za zagonska sredstva za delovanje inštituta, ki so bila v celoti porabljena za stroške dela (plače in regres za letos) ter za stroške blaga, materiala in storitev, gre predvsem za storitve svetovanja tujih strokovnjakov, stroške letalskega in domačega prevoza ter stroške njihove nastanitve, upravne takse itd.

UKC Ljubljana Otroška srčna kirurgija: "Tukaj ga imate, zdaj pa poskrbite zanj."

Ker inštitut še ni prevzel dejavnosti od Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, še tudi ni mogel skleniti pogodbe z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki financira izvajanje zdravstvenih storitev.

Novi zapleti Otroška srčna kirurgija: Gregorič razkriva, kako mu mečejo polena pod noge

Kot so navedli v sporočilu za javnost po današnji seji vlade, so dodatna sredstva v višini 1.703.273 evrov dodeljena iz naslova ustanoviteljskih obveznosti za delovanje inštituta. Vlada je namreč konec lanskega leta sprejela sklep o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, pri čemer je določila dejavnost, organe in sredstva za delo zavoda, ki se za izvajanje dejavnosti zagotavljajo iz proračuna.

Zdravje Otroška srčna kirurgija: Ameriški kirurg: Otrok ni treba pošiljati na zdravljenje v tujino

Inštitut je bil vpisan v sodni register 5. marca letos, nato je mesec pozneje vlada dopolnila sklep o ustanovitvi inštituta, s katerim je opredelila, da ekonomsko-finančno dejavnost, nabavno dejavnost, kadrovsko-pravno dejavnost, tehnično-vzdrževalno dejavnost, dejavnosti informacijsko-komunikacijske tehnologije in druge dejavnosti, ki so potrebne za izvajanje zdravstvene dejavnosti, zagotavlja UKC Ljubljana.

Umrla dojenčica Ganljivo pismo staršev: "Naja je odprla oči, stisnila prst in za vedno odšla"…

Svet NIOSB je potrdil finančni načrt in program dela za letos, na katerega je podala soglasje ministrica za zdravje v odhodu Milojka Kolar Celarc, so še zapisali v vladnem uradu za komuniciranje po današnji, zadnji seji te vlade.

Danes bo sicer potekal sestanek delovne skupine med UKC in NIOSB, na kateri bodo usklajevali prenos dejavnosti otroške srčne kirurgije in otroške kardiologije z UKC na inštitut, prav tako časovnico prenosa.

Kot je znano, je zaradi nesoglasij novi inštitut odpovedal vse dogovorjene prihode vrhunsko usposobljenih tujih zdravnikov, pa tudi v UKC Ljubljanaso bili zelo nezadovoljni glede sodelovanja.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:22 30. Avgust 2018.

    spet novi inštituti, kjer očitno znanci vlečejo plače za nedelo... le zakaj se s tem denarjem ne usposobi oddelek na ...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.