Iščejo prostovoljce, da bi kvačkali

Foto: Profimedia Hobotnice za nedonošenčke Foto: Profimedia Hobotnice za nedonošenčke Foto: Profimedia Hobotnice za nedonošenčke Foto: Profimedia Hobotnice za nedonošenčke Foto: Profimedia Hobotnice za nedonošenčke
Irska bolnišnica išče prostovoljce, ki bi darovali pletene ali kvačkane hobotnice za prezgodaj rojene novorojenčke. Zaradi lovk naj bi bile podobne popkovini in ugodno delovale na nedonošenčke.
Oglej si celoten članek

Mehke hobotnice delujejo pomirjujoče na prezgodaj rojene otroke, pravijo na oddelku za neonatologijo bolnišnice v irskem Anrimu. Zato so objavili javni poziv, v katerem iščejo ljudi, ki bi bili pripravljeni kvačkati in plesti ter bi male hobotnice darovali bolnišnici. 

Zakaj ravno hobotnice?

Pojasnili so, zakaj želijo prav hobotnice in ne kakršnih koli drugih likov. Pravijo, da lovke hobotnice nedonošenčka spominjajo na popkovino in zato delujejo pomirjujoče, ker imajo občutek, da so v maternici in se počutijo varne. 

Otrokovo pozornost poleg tega odvrnejo od cevčic, ki se nahajajo na njihovem telesu, prav tako pa zaposlijo tudi njihove ročice.

xxx

Podobno akcijo so že izvedli v brazilski Curitibi. "Začeli smo z akcijo postavljanja pletenih hobotnic v inkubatorje in opažamo razliko," je za newstalk.com povedala koordinatorica neonatalne oskrbe Ana Bruno Sales. "Dojenčki se privijejo k hobotnici, kakor da so še vedno v maternici. Kraki jim dajo občutek fizičnega kontakta in vzbujajo ugodne občutke."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.