Iz UKC Maribor: " V pediatriji nas čakata dve epidemiji"

Foto: UKC Maribor
Foto: UKC Maribor
UKC Maribor: "V pediatriji nas čakata dve epidemiji, ena, ki je klasično zimska, to je epidemija repsiratornih okužb. Potem je tukaj še ta pedopsihiatrični val, ki pa bo trajal še kar nekaj časa."
Oglej si celoten članek

Tako kot v drugih bolnišnicah, tudi v mariborski zaznavajo povečano število respiratornih težav pri otrocih. Po besedah predstojnika klinike za pediatrijo Jerneja Dolinška lani teh težav ni bilo, saj so bili tudi otroci večinoma zaradi zaprtja vrtcev in šol doma, medtem ko letos prihaja do relativno pospešenega prenosa okužb že zelo zgodaj jeseni. "Lansko leto se je med zaprtjem države situacija obrnila, saj je bilo med otroci zelo malo prenosov teh okužb. Letos so šole in vrtci odprti in otroci, ki se lansko leto niso prekužili, so se zdaj začeli zelo intenzivno okuževat od svojih vrstnikov," je pojasnil pediater. 

"Respiratorni virusi so običajno vrh dosegali na vrhuncu zime, začelo se je oktrobra, no zdaj je ta začetek vala precej zgodaj. V Sloveniji je val različno velik, če kolegi v Ljubljani poročajo o prenatrpanih prostorih predvsem na tamkajšnji intenzivni, pri nas na srečo še nismo tako daleč, čeprav v tem trenutku že imamo šest majhnih otrok, ki so odvisni od kisika," je dodal. 

Čaka jih zelo napeta zima

Po besedah Dolinška na srečo na njihovih oddelkih za pediatrijo nimajo težko obolelih otrok zaradi covida-19. Prihajajo sicer tudi takšni otroci, vendar niso tako dihalno ogroženi. "Glede na trenutni val predvsem zaradi  respiratornegai sincicijskega virusa ocenjujem, da nas čaka še zelo napeta zima. Poudariti je treba, da zdaj, ko korono že bolje poznamo, lahko ugotovimo, da je ta virus pri otrocih precej bolj nevaren. Prihajajo zaradi zelo hude dihalne stiske, nekateri pristanjejo tudi na respiratorju, mi smo imeli letos že dva intubirana zaradi tega. Skratka, dogaja se to, kar smo sicer vajeni, vendar z majhno in pomembno podrobnostjo; lansko leto se veliko otrok ni okužilo, zato bomo letos še bolj doživeli ta val." 

Dolinšek je še opozoril na naraščajoče število otrok in mladostnikov s psihičnimi težavami. Zdaj je pri njih na voljo 13 mest za tovrstne bolnike, na oddelku pa jih imajo 15, medtem ko mnogi še vedno čakajo v vrsti za sprejem. "Šola se je šele začela, in čeprav težave ponavadi izbruhnejo šele s pričetkom ocenjevanja, letos ni tako. Torej, v pediatriji nas čakata dve epidemiji, ena, ki je klasično zimska, to je epidemija repsiratornih okužb, potem je tukaj še ta pedopsihiatrični val, ki pa bo trajal še kar nekaj časa.

Foto: UKC Maribor Narašča število bolnikov na intenzivni negi

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so razmere glede števila sprejetih bolnikov s covidom-19 trenutno relativno stabilne, je stanje opisal strokovni direktor Matjaž Vogrin. Število bolnikov po njegovih besedah v zadnjih dneh in tednih nekoliko niha, vseeno pa narašča število tistih, ki potrebujejo intenzivno terapijo. "Pacientov, ki potrebujejo intenzivno nego je danes 24, kar je največ v zadnjih tednih. Tudi številke na nacionalnem nivoju so takšne, da je največ pacientov, ki potrebujejo intenzivno nego,"  je dejal. Vogrin.

Med bolniki na intenzivni negi, v povprečju starimi 66 let, je le en polno cepljen proti covidu-19, še en z enim odmerkom, vsi ostali pa doslej še niso bili cepljeni.

Za bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego, so imeli pred epidemijo covida-19 na voljo 27 postelj, zdaj so jih dodali še 24. "To je velik organizacijski in kadrovski napor. Samo na ta delovišča je trenutno razporejenih 180 ljudi, od tega 42 zdravnikov, kar pomeni skoraj desetino vsega našega kadra. Zaradi takšnih potreb prihaja do zmanjšanja ostalih programov, še vedo pa smo doslej uspeli realizirati 90 do 95 odstotkov načrtovanih aktivnosti," je dodal zdravnik. 

dezurni@stryia-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 16:50 2. Oktober 2021.

    Kaj pa korona epidemija - se je že prelevila v respiratorno? Dokler bodo v UKC jih uporabljali Remdesivir (54% smrtnost …

  • 16:55 29. September 2021.

    Vsako leto je bilo enako ! Kaj komplicirate .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.