Izkoristite zimo za učenje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Naj otroci spoznajo Charlesov zakon na zabaven način.
Oglej si celoten članek

Končno imamo pravo zasneženo zimo z mrzlimi temperaturami, ki jih lahko izkoristimo za zanimive eksperimente z najmlajšimi. Otroci se bodo zabavali, ob tem pa se bodo naučili kaj novega.

Danes vam predlagamo eksperiment z navadnim balonom, ki bo otrokom pomagal razumeti povezavo med temperaturo in volumnom plinov.

Napihnite ga in porišite

Za poskus imate dve možnosti. Balon lahko napihnete v notranjosti in nanj skupaj z najmlajšimi narišete risbice. Ko ga boste odnesli ven na mraz, se bo obseg balona zmanjšal, ko ga boste odnesli v notranjost, pa se bo zopet povečal. Otroci bodo z veseljem gledali risbice na balonu, ki se krčijo in širijo.

Lahko pa ga močno napihnete zunaj in odnesete v notranjost. Na toplem se bo njegov obseg še povečal in morda bo balon celo počil. 

Na ta način lahko otrokom pojasnimo Gay-Lussacov zakon (ali Charlesov zakon), ki ga je leta 1802 prvi objavil Joseph Louis Gay-Lussac, v katerem se je skliceval na neobjavljeno delo Jacquesa Charlesa. Z merjenji sta ugotovila, da je sprememba prostornine plina pri konstantnem tlaku sorazmerna s spremembo temperature. Sicer pa zakon velja za vse pline, enako bi se dogajalo tudi z baloni, ki so polnjeni s helijem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.