Izogibajte se prometnicam

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Napovedana je velika verjetnost za preseganje mejne vrednosti za delce PM10 v celinski Sloveniji velika, in možna verjetnost na Primorskem.
Oglej si celoten članek

Agencija Republike Slovenije za okolje redno objavlja napovedi o verjetnosti prekomerne onesnaženosti zraka z delci PM10. "V zadnjih dneh je napovedana verjetnost za preseganje mejne vrednosti za delce PM10 v celinski Sloveniji velika, na Primorskem pa možna," sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Preventivni ukrepi

Vsem prebivalcem, zlasti pa bolj občutljivim skupinam kot so dojenčki in otroci, starejši, srčni in pljučni bolniki zato svetujejo, da ob epizodah povišane onesnaženosti zraka z delci upoštevajo preventivne ukrepe. "Skrajšajmo daljše in zmanjšajmo večje fizične napore na prostem, bivanje na prostem pa omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka tekom dneva običajno najnižja, to je okoli poldneva," pravijo.

Svetujejo, da se pri bivanju na prostem izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših aktivnosti in se omejimo le na sprehod. "Bodimo pozorni na simptome kot so kašelj ali zmanjšanje sape. To so signali, ki sporočajo, da je potrebno napore zmanjšati," opozarjajo. Ljudem z astmo svetujejo, da imajo pri roki zdravila za hitro lajšanje napadov, bolnike z boleznimi srca pa opozarjajo, naj bodo previdni pri določenih simptomih: "Simptomi kot so palpitacije, »pomanjkanje sape« ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resen problem. Če se kaj takšnega pojavi, poiščite svojega zdravnika."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.