Janković zagrozil koncesionarjem

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Janković: "Če ne bodo dežurali, bodo izgubili koncesijo."
Oglej si celoten članek

15 tisoč prebivalcev prestolnice je trenutno brez opredeljenega zdravnika. Leta 2021 je naš največji zdravstveni dom, Zdravstveni dom Ljubljana (ZD Ljubljana) zapustilo 11 zdravnikov, letos 22. Ti so odšli v pokoj ali pa drugam, kjer imajo boljše pogoje. Zaposlilo se jih 15, potrebovali bi jih vsaj še 12. 

O problematiki pomanjkanja zdravnikov v prestolnici, sta se danes pogovarjala župan Zoran Janković in minister Danel Bešič Loredan, ki sta za tem pred novinarji podpisala dogovor o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva v prestolnici. 

Kot prvi bo začel delovati dogovor med UKC Ljubljana in ZD Ljubljana, po katerem bodo izvajanje nujne medicinske pomoči iz ZD Ljubljana prenesli v UKC Ljubljana. Za tem bo ministrstvo za zdravje poskušalo olajšati pogoje za uvoz zdravnikov iz tujine, govora pa je tudi o regionalizaciji izvajanja NMP in primarnega zdravstva. "Dogovor ima časovnice in obveznosti, h katerim se danes zavezujeva," je dejal Bešič Loredan. 

Janković: "Če ne bodo dežurali, bodo izgubili koncesijo."

NMP se že zdaj opravlja v kliničnem centru, opravlja pa jo ZD Ljubljana. "Program, ljudi in denar bi radi prenesli na UKC Ljubljana. Ko bo ministrstvo ustvarilo zakonsko podlago, bomo to naredili," je dejal Janković in dodal, da so se kot lokalna skupnost zavezali, da bodo zdravniki še vedno opravljali dežurno službo, tudi koncesionarji. Pojasnil je, da imajo v pogodbah s 113 koncesionarji zapisano obveznost, da opravljajo dežurno službo. "Decembra bodo dobili poziv, da če tega ne bodo storili, bodo s 1. januarjem izgubili koncesijo. Vsi zdravniki v Ljubljani morajo imeti iste pogoje. Obveznosti morajo opravljati enako kot ostali, ne le koristiti pravic," je še dejal.

V ZD Ljubljana je  zaposlenih približno 250 zdravnikov, dodatnih 120 pa je koncesionarjev, brez izbranega zdravnika pa je približno 15.000 Ljubljančanov. 

Problematiko bodo zaenkrat reševali začasno, dolgoročno jo je namreč mogoče rešiti le z večjim številom zdravnikov. Po Jankovićevih besedah, je ena od rešitev je tudi večje število študentov na obeh slovenskih medicinskih fakultetah. "Pri nas imamo 25 študentov medicine, ki so s svojimi uspehi pridobili našo štipendijo. Z njimi se dogovorajamo tudi za dodatno štipendijo, pod pogojem, da ostanejo v ZD Ljubljana kot zdravniki družinske medicine," je dodal župan.   

Problematika "selitve" pacientov

Foto: Saša Despot zdravstveni dom Ljubljana Janković je pozdravil "ministrov pogum," pri urejanju težav. Ob tem je izpostavil še eno težavo, to je 30.000 bolnikov, ki imajo svojega zdravnika v Ljubljani, čeprav v njej nimajo stalnega prebivališča, 4000 pa je takih, ki trenutno bivajo v tujini. "Tukaj je predlog, ki ga je minister dobrohotno sprejel in sicer, da bodo preučili možnost, da bi se selitev pacientov dogajala znotraj regij in ne z enega do drugega konca Slovenije, kot se dogaja zdaj," je dejal Janković. 

Pred tremi leti so v ZD Ljubljana začeli iskati zdravnike iz držav nekdanje Jugoslavije."Interesa je bilo nekaj, danes pa moram priznati, da tega interesa ni več, saj je premala razlika v plačah. Tem zdravnikom je treba urediti tudi najemniška stanovanja za družine, kar je tudi mogoče. Sicer je minister obljubil, da bo preučil možnost nižanja zahtevne stopnje znanja slovenskega jezika, ki je zdaj precej visoka. To bi bi zagotovo pripomoglo k temu, da bi dobili dodatne zdravnike," je še povedal župan. 

Težave z odvisniki

Glavna naloga občine v zagotovitvi infrastrukture, za kar pa je Janković pudaril, da je obnovljenih večina zdravstvenih domov. Čakamo na gradbeno dovoljenje za izgradnjo ZD Jarše, ki bo zgrajen do konca prihodnjega leta, sledil bo novi ZD na Metelkovi, kjer imajo sedaj težave z odvisniki. "Ti imajo isti vhod kot ostali pacienti. Imamo 700 odvisnikov, ki se dnevno pojavljajo v Ljubljani, od tega jih je 200 iz Kamnika in Domžal," je dejal. 

"Izkoristiti želimo vse potenciale in možnosti, da bomo v letu 2023 naredimo en korak naprej. Najprej pri zagotavljanju nujne medicinske pomoči v prostorih urgentnega centra UKC in takoj za tem, pri izboljšanju dostopnosti do primarnega zdravstva, kar se tiče ZD Ljubljana," je na koncu poudaril minister za zdravje.

Sporazum bo nekakšna podlaga, ki bi jo lahko uveljavljali tudi drugod po Sloveniji, kjer ravno tako primanjkuje zdravnikov. "To je prvi korak sodelovanja ministrstva z občinami, samo tako bomo na primer uspeli ločiti nujno medicinsko pomoč od družinskih zdravnikov." 

Novi covidni izhodni zakon sicer s 1. januarjem 2023 za dve leti vzpostavlja pravno podlago za vzpostavitev ambulant za osebe brez izbranega osebnega zdravnika. Vključitev zdravstvenih delavcev v tovrstne ambulante bo prostovoljna. Bešič Loredan prve rezultate ukrepa pričakuje marca prihodnje leto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 20:59 17. November 2022.

    Izbrišite vse nestanovalce Ljubljane iz zdravniških evidenc ZDL in naj se z njih 30.000 jebejo druge občine in ne MOL …

  • 20:26 17. November 2022.

    Neverjetno, celo opankar misli, da bo zdravnike v riti nosil. Golob, Loredan in Mesecnik so si že zobe polomili, zdaj …

  • 20:23 17. November 2022.

    Resnično nisem vedel, da župani podeljujejo in odvzemajo koncesije zdravnikom. Al je to samo v srbski greznici tako?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.