Je disleksija ozdravljiva?

Foto: Profimedia
Francoska znanstvenika prepričana, da sta odkrili zrok za disleksijo.
Oglej si celoten članek

Iz Francije poročajo o dosežku, ki bo razveselil veliko ljudi, dejstvo je, da se u disklekcijo spopada kar deset deset odstotkov svetovnega prebivalstva. 

Francoska znanstvenika sta morda odkrila fizičen in kot kaže tudi ozdravljiv vzrok disleksije, ki  naj bi se skrival v majhni sprejemni celici človeškega očesa.

Dislektiki imajo celice v očeh razporejene v ujemajoča se vzorca. To bi lahko povzročilo zmedo v možganih, ki tako sprejemajo zrcalne slike, sta v znanstveni dnevnik Proceedings of the Royal Society B zapisala avtorja raziskave.

Pri nedislektičnih ljudeh pa so celice urejene nesimetrično, kar omogoča, da signal dominantnega očesa prevlada, skupaj s signalom šibkejšega pa v možganih ustvarjata čisto sliko, sta še pojasnila.

"Na podlagi opazovanj verjameva, da sva odkrila potencialni vzrok disleksije," je povedal eden izmed avtorjev Guy Ropars z Univerze v Rennesu. Postavitev diagnoze je enostavna, je dodal, potrebno je le pogledati človeku v oči.

Raziskava s pomočjo LED lučke

Avtorja sta izpostavila tudi odkritje zamika med prvotno ter zrcalno sliko v nasprotni hemisferi možganov - deset tisočink sekunde - ki jim je omogočila razvoj metode za odpravo zrcalne slike z uporabo LED lučke.

Dislektiki so med branjem delali t.i. zrcalne napake. Zamenjevali so črke, ki se jih da prezrcaliti, kot sta na primer b in d. Ekipa raziskovalcev pa je z uporabo LED lučke, ki utripa tako hitro, da je s prostim očesom ni moč zaznati, uspela izbrisati eno od slik v možganih, medtem ko so disleksični poskusni udeleženci raziskave brali. Slednji so jo poimenovali čarobna lučka, a kot je povedal Ropers so potrebne še nadaljnje raziskave za potrditev učinkovitosti te metode.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.