Jereb namignil, kateri ukrep bi lahko ukinili

Foto: Epa
Foto: Epa
Razlog, da se krivulja ne obrne: virusa je v populaciji preveč.
Oglej si celoten članek

Včeraj je bilo ob 1.880 opravljenih testih potrjenih 428 primerov okužb z virusom sars-cov-2. Epidemiološka slika ne vzbuja optimizma, ocenjujejo na vladi.

"Da gre ta kriviuja počasi navzdol, oziroma stoji na platoju, je ključen razlog v tem, da je virusa v populaciji enostavno preveč. Zanesljivo se te številke ne bodo hitro obrnile navzdol, vendar če bomo pri ukrepih vztrajali vsi, vsak od nas kot posameznik, bomo krivuljo obrnili navzdol," pravi predstojnik Oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb.

Glede na podatke analize Covid-19 Sledilnika so zasebna druženja še vedno številna. 

Ukrep, ki bi ga lahko ukinili 

Jereb nasprotuje širokemu rahljanju ukrepov za zajezitev covida. Za večino ukrepov Jereb meni, da  je pri njih potrebno vztrajjati dokler se epidemiološka krivulja ne bo prepričljivo obrnila navzdol. "Razmislimo lahko o ukrepih, ki morda ničesar niso doprinesli. Kateri ukrepi so to, težko zanesljivo ocenjujem, morda lahko razpravljamo o prepovedi prehajanja občinskih meja, razmišlja se v smeri, da bi ta ukrep celo ukinili, "pravi Jereb. 

Vse umrle, ki so bili okuženi, štejejo kot umrle zaradi covida

Na intenzivni negi so doslej zdravili 814 kritično bolnih s covidom, 165 jih je umrlo. Smrtnost na oddelkih intenzivne nege je tako 20-odstotna, povprečna starost je 74 let, prevladujejo pa bolniki s pridruženimi kroničnimi boleznimi.
Kot umrle zaradi covida vodijo vse bolnike, pri katerih je potrjena okužba s covidom. "Tu seveda lahko diskutiramo o podrobnostih, vendarle pa se je treba zavedati, da večina teh bolnikov ima prizadeta pljuča zaradi okužbe in redki so tisti, ki morda umrejo zaradi nekega drugega vzroka in pri katerih virus ne bi naredil nobene dodatne škode," pravi Jereb  

Zmanjkuje postelj za intenzivno nego

V slovenskih bolnišnicah je bilo včeraj skoraj 1300 bolnikov s covidom in na intenzivnih oddelkih 205. "Na pretočnosti postelj za intenzivne bolnike stoji ali pade naš zdravstveni sitem in tukaj se moramo zavedati, da več kot 250 intenzivnih postelj v 13 bolnišnicah zelo verjetno ne moremo pripraviti, rezerve tako glede postelj kot osebja so praktično izčrpane," poudarja Jereb, ki je prepričan, da vrha sprejemov bolnikov s covidom v bolnišnice še nismo dosegli.

"Kdor misli, da lahko v sedanjih razmerah aktivno okuženih s sars-cov-2 virusom, lahko vsem covid predvsem pa necovid bolnikom lahko nudimo oskrbo, kot smo jo lahko nudili pred epidemijo, živi v nekem drugem svetu in daleč od realnosti," pravi Jereb.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 22:43 1. December 2020.

    Budale, budale egoistične...

  • 06:55 1. December 2020.

    Vse umrle, ki so okuženi spoznajo kot smrt zaradi covid.. a ni bila to teorija zarote ravno zemljašev.?

  • 06:52 1. December 2020.

    Ne nas zavajat. Skos ste govoril, da je treba sploščiti krivuljo in s tem zmanjšati pritisk na bolnišnice.. sploh pa …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.