Jutri bomo bolj utrujeni in razdražljivi

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V noči iz danes na jutri znova spreminjamo uro na poletni čas. Številni strokovnjaki ugotavljajo, kaj to pomeni za nas in naše zdravje.
Oglej si celoten članek

V noči iz danes na jutri nas znova čaka nadležna sprememba ure. Tokrat jo bomo ob 2.00 zjutraj premaknili na 3.00.

Po mnenju strokovnjakov z Univerze La Sapienza v Rimu bo jutri zaradi spremenjene ure več ljudi utrujenih in razdražljivih. Več ljudem se bodo pojavile migrene, kar polovica otrok pa bo imela v naslednjih dneh težave z nespečnostjo.

Več bo migren

V zadnjem času so opravili veliko raziskav povezanih s spremembo ure. Kot smo pisali v članku Nevarni ponedeljki po spremembi ure, je ob ponedeljkih po spremembi ure za četrtino več srčnih infarktov v primerjavi z drugimi dnevi.

Poleg tveganja za srce ima sprememba ure seveda tudi vpliv na sam spanec. Italijanska raziskava objavljena v Chronobiology International ugotavlja, da se med prehodom v poletni čas ponoči pogosteje zbujamo, zjutraj pa s težavo vstajamo. Po podatkih Annals of Human Biology imamo v času prehoda na poletni čas za pet odstotkov višjo raven hormonov stresa, ljudje pa se v tem obdobju v službenem času pogosteje pustimo motiti in pogosteje zahajamo na internet.

Sprememba ure na poletni čas prinaša tudi pozitivne posledice. Raziskava objavljena v Journal of Safety Research pravi, da naravna svetloba v večernih urah zmanjša tveganje za prometne nesreče. Številne raziskave so pokazale, da se otroci po spremembi ure v poletni čas več gibajo, so zato bolj aktivni in v boljši kondiciji.   

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.