Takšna je razlika med jušno osnovo in jušno kocko

Foto: Profimedia
Ena najbolj pogostih osnov, ki se jih uporablja v kuhanju. In kakšna je razlika?
Oglej si celoten članek

"Pri kuhi sem navajena uporabljati jušne kocke, v trgovinah pa so naprodaj tudi različne jušne osnove, ki jih še nisem preizkusila. Zanima me, kakšna je razlika med obema izdelkoma,"  sprašuje bralka, ki jo zanima, ali je jušna osnova vendarle boljša izbira...

Kakovostnejša in dražja...

Jušna osnova je v primerjavi s kocko precej dražja odgovarja Marjana Peterman z Zveze potrošnikov Slovenije ( ZPS). Ker nekateri potrošniki ne želijo kupovati prehranskih izdelkov s sintetični oječevalci okusa, ki jih kocka vsebuje, so se proizvajalci temu prilagodili z jušnimi osnovami, ki teh adtitivov ne vsebujejo.

Mesa le za vzorec

Lastnosti izdelka seveda prepoznamo z deklaracije, kjer piše, da jušna kocka vsebuje stisnjene suhe sestavine, pri čemer je mesa (npr. kokošjega) le za vzorec. "V kocki je največ soli (okrog 50 odstotkov), maščobe, na tretjem mestu med sestavinami so ojačevalci okusa (aditivi), kot so mononatrijev glutamat, inozinat in gvanilat, ki so po navadi pridobljeni sintetično, sledijo pa jim sladkorji in različne začimbe ter izvlečki začimb, " pojasnjuje Petermanova. 

Foto: ZPS Goveja jušna kocka Tuš

Jušno osnovo, ki se jo seveda da pripraviti tudi doma,  proizvajalci pripravijo tako, da najprej skuhajo juho iz vode in mesa, jo zgostijo, nato dodajo še sol, maščobo, kot ojačevalec okusa pa izvleček kvasa ter nekaj sladkorja in začimb. "Jušna osnova je v primerjavi s kocko bolj kakovosten izdelek in zato tudi precej dražji," dodaja predstavnica ZPS. 

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.