Kaj je pokazal nadzor vode v bazenih

Foto: Profimedia Bazen Foto: Profimedia Bazen
V letošnjem letu je bilo v mesecu juniju in juliju odvzetih 107 vzorcev, ki so bili preskušani na fizikalno-kemijske in mikrobiološke parametre.
Oglej si celoten članek

Zdravstveni inšpektorat RS je pristojen za nadzor na področju bazenske kopalne vode, v okviru katerega se vsako leto v času kopalne sezone vzamejo vzorci bazenske kopalne vode po vsej Sloveniji.

Tokrat je bilo 78 vzorcev skladnih s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih, 29 pa jih je bilo v skladu s strokovnimi smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje ocenjenih kot primernih za kopanje.

Kako so bili ocenjeni posamezni bazeni, si lahko ogledate TUKAJ.

"Z vzorčenjem bazenskih kopalnih voda se ugotavlja skladnost vode s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih v času odvzema vzorca. Pravilnik med drugim določa, da kopalne vode ne smejo vsebovati mikroorganizmov, parazitov ali snovi v številu in koncentracijah, ki same ali v kombinaciji z drugimi snovmi predstavljajo nevarnost za zdravje uporabnikov," pojasnjujejo na Zdravstvenem inšpektoratu. 

Inšpektor lahko prepove kopanje

Kakovost bazenske kopalne vode so dolžni skozi celo leto spremljati upravljavci kopališč, ki so odgovorni za zagotavljanje za kopanje ustrezne vode. Analize vzorcev izvajajo za to usposobljeni laboratoriji, ki rezultate analiz vzorcev, odvzetih s strani upravljavcev, posredujejo tudi na Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki na podlagi teh rezultatov vsako leto pripravi Letno poročilo o kakovosti kopalnih voda. Vzorčenje, ki ga izvajajo zdravstveni inšpektorji, se izvaja v podporo inšpekcijskemu nadzoru, s katerim se ugotavlja skladnost vode s Pravilnikom o minimalnih higienskih zahtevah, ki jih morajo izpolnjevati kopališča in kopalna voda v bazenih v času odvzema vzorca.

V primeru ugotovljenih kršitev pravilnika, lahko inšpektor v skladu z načelom sorazmernosti upravljavcu izreče opozorilo oziroma izda odločbo, s katero določi rok za odpravo pomanjkljivosti. Če iz analize kopalne vode izhaja, da voda ni primerna za kopanje oziroma predstavlja tveganje za zdravje ljudi, pa lahko inšpektor začasno prepove uporabo kopalne vode.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:04 3. Avgust 2018.

    Google Posli ..... Želite, da bi z denarjem doma opravljali osnovno delo z računalnikom ali prenosnikom za 2 do 3 …

  • 14:30 3. Avgust 2018.

    Paraziti zanesljivo presegajo vse meje.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.