Kaj se dogaja z nami, ko smo zaljubljeni

Foto: Profimedia poljub
Podobni učinki na možgane kot pri pitju alkohola.
Oglej si celoten članek

Ko smo zaljubljeni, smo zmedeni, omamljeni, celo pijani od ljubezni. Gre za podobne pridevnike kot jih uporabljamo za alkoholiirane osebe in to z razlogom, ugotavlja raziskava objavljena v Neuroscience in Biobehavioral Reviews.

Ugotovitve kažejo, da imata alkohol in hormon ljubezni oksitocin zelo podobne učinke na možgane.

Bolj družabni in bolj ljubosumni 

Oksitocin se pri ljudeh izloča med spolno aktivnostjo, moškim in ženskim orgazmom, rojevanjem ter dojenjem in povzroča občutek ljubezni. Oksitocin je ključnega pomena pri utrjevanju odnosa med materjo in sinom, igra zelo pomembno vlogo tudi pri socialnih interakcijah. 

Zaradi oksitocina smo bolj družabni, altruistični, velikodušni, empatični, bolj dovzetni smo za flirtanje in za to, da naredimo prvi korak k novi zvezi. Ta velika samozavest pa ima tudi nekatere negativne strani.

Ian Mitchell in njegovi kolegi s Šole za psihologijo z Univerze v Birminghamu so primerjali nevrološke učinke med uživanjem alkohola in enim odmerkom oksitocina razpršenega v nos. Obe substanci zmanjšata stres in tesnobo v stresnih socialnih situacijah, kot je denimo razgovor za službo.

Te substance pa nas naredijo tudi bolj agresivne in ljubosumne. Ker zmanjšujeta strah, bi se lahko hitreje spustili v kakšno tvegano situacijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.