Kaj se zgodi, če jemo jagode

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Če niste alergični nanje, jih nutricionisti še kako priporočajo, sploh v teh spomladansko poletnih dneh, ko so sveže. Plodovi jagod so namreč bogat vir vitaminov in mineralov, pa tudi dietni sadež.
Oglej si celoten članek

Jagode, to sladko rdeče sadje, ki so ga poznali že pred dvema tisočletjema, so poleg tega, da so zelo okusne, tudi zelo zdrav sadež. 

Vsebujejo namreč železo, natrij, kalcij, kalij in fosfor ter različne sadne kisline, vitamine A, B1, B2 in C, poleg tega pa imajo nizko energijsko vrednost (46 kcal/100g) in so tudi vir vlaknin.

Foto: Shutterstock jagode Na Inštitiu za nutricionistiko, kjer nam ta sadež še kako svetujejo, navajajo, da mu značilno rdečo barvo dajejo pigmenti antocianini, ki so hkrati antioksidanti: "Salicilna kislina v jagodah, ki je sicer sestavina aspirina, rastlino varuje pred infekcijami, v našem organizmu pa naj bi zmanjševala možnost za nastanek črevesnega raka in delovala protivnetno. Uživanje svežih plodov naj bi tudi zniževalo krvni tlak in odvajalo zaloge sečnin," še pojasnjujejo na našem institutu.

Odlično dietno živilo

Raziskave so pokazale pozitivne učinke jagod pri dieti z omejenim vnosom maščob, saj naj bi sadež povečal delovanje hormona-adiponektina, ki ga izločajo maščobne celice.

Foto: Žurnal24 jagode

" Hormon spodbuja presnovo, hkrati pa zavira apetit in tudi nadzoruje količino krvnega sladkorja predvsem po obrokih bogatih z ogljikovimi hidrati. Adiponektin vpliva na izgorevanje maščob skupaj s hormonom leptinom, ki vpliva na izgubo oziroma povečanje telesne teže," pojasnjujejo nutricionisti in dodajajo, da bo takšna dijeta učinkovita le, če se bomo ob tem še uravnoteženo prehranjevali.

Alergični na njihovo rdečo barvo

Čeprav so jagode koristne, je treba paziti na njihovo pogosto onesnaženost s pesticidi. Zato kupujmo ekološko pridelane, saj je takšna predelava, kar se pesticidov tiče, zelo strogo regulirana

Kar se alergij tiče, naj bi jih sprožil alergen, povezan z rdečo barvo jagod. Sicer naj bi jih alergiki dobro prenašali, če jih pretlačijo skozi sito in pomešajo z nekaj kalcija, predlagajo na inštitutu.

Foto: Shutterstock jagode Kupimo zrele s pecljem

Če želimo zaužiti čim bolj kvaliteten sadež, moramo biti pozorni pri izbiri jagod, še opozarjajo na inštititu in dodajajo, da je seveda najboljši sadež tisti, ki smo ga nabrali na domačem vrtu:
"Če to ne gre, kupujmo povsem zrele sadeže s pecljem, svetlejše barve in srednje velikosti. Velike in močno rdeče jagode so lahko polne vode in hitro rasle ter dozorele s pomočjo pomožnih tehnoloških sredstev in sintetičnih gnojil," priporočajo.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.