Spet se zapleta s cepivom, bo dovolj odmerkov?

Foto: Epa
Foto: Epa
Evropska komisija ni oddala novih naročil za cepivo proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca. Kaj se bo zgodilo s tistimi, ki bodo morali biti cepljeni z drugim odmerkom?
Oglej si celoten članek

Evropska komisija naročila cepiva AstraZeneca po juniju ni obnovila, je v nedeljo sporočil evropski komisar za notranji trg Thierry Breton. Težave z dobavami omenjenega cepiva so stalnica že od samega začetka. Evropska komisija je tako pred dvema tednoma sprožila sodni postopek proti proizvajalcu zaradi nespoštovanja pogodbe. 

Informacija o zaustavitvi dobav cepiva AstraZeneca je sorazmerno nova. "Preverjal sem podatke o številu naročil AstraZenece ta teden in po teh podatkih je količina naročene AstraZenece relativno majhna. In ko primerjamo te podatke oseb, ki so prejele prvi odmerek AstraZenece in podatke o predvidenih zalogah in dodatnih količinah, ki pridejo do konca maja, ne vidim večjih težav. Če pa pride do tega, da bo porabljena količina AstraZenece večja, imamo že predvidene dodatne rešitve," je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Bojana Beović Če ne bo drugih odmerkov, bo treba poseči po drugih mRNA cepiv, je na tiskovni konferenci dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. "Če drži, da dodatnih odmerkov AstraZeneca ne bo več, da bomo ostali pri odmerkih, ki so zagotovljeni za maj, je gotovo smiselno s tem cepljenjem prenehati. Če to ne drži povsem, je še možno cepiti s tem cepivom, saj s tem enostavno povečamo možnosti za cepljenje. V skrajnem primeru, če bi se zgodilo, da bi nekateri bili cepljeni, pa cepiva za drugi odmerek ne bi bilo, bi lahko posegli po skrajnem ukrepu, da bi cepili z drugim cepivom kot drugi odmerek," je pojasnila. V tem primeru bi bili posamezniki cepljeni z mRNA cepivom, saj druga vektorska cepiva, ki so na trgu, niso registrirana za uporabo z dvema odmerkoma. 

Kaj bo s poživitvenimi odmerki tistih, ki so cepljeni s cepivom AstraZenece, še ni jasno, saj o poživitvenem odmerku še ni veliko znanega. Zelo verjetno bo po besedah Beovićeve uporabljen odmerek cepiva mRNA ali eventuelno proteinsko cepivo, ki ga čakamo. Dobro preizkušenega sistema kombiniranja cepiv ni, a kot je pojasnila, že v tem trenutku kombiniramo na primer prebolevnost in cepljenje, poleg tega se tudi pri cepljenju za gripo lahko uporabljajo različna cepiva od sezone do sezone.

Starost ne bi smela vplivati na izbiro

"Trenutno bi moralo veljati, da je cepivo razdeljeno ljudem po nekem slučajnostnem ključu ne glede na to, koliko so stari," je na vprašanje, za koga je namenjeno cepivo AstraZeneca, odgovorila Beovićeva. A priporočila za cepljenje, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje 6. maja 2021, jasno navajajo, da se cepiva mRNA (Comirnaty, Moderna) uporabljajo za osebe, stare 50 let in več, posebej ranljive kronične bolnike ne glede na starost, nosečnice, če je cepivo na voljo pa tudi za ostale prebivalce po vrstnem redu v skladu s strategijo. Vektorska cepiva, med katera spada tudi AstraZeneca, pa se uporabljajo za osebe, stare 50 let in več, ki želijo biti čim prej cepljene in ostale prebivalce po vrstnem redu v skladu s strategijo. 

Prijavljanje na cepljenje bo po besedah Beovićeve še naprej na nek način potrebno, ker je treba na posameznih cepilnih mestih organizirati dobavo ustrezne količine cepiv. Beovićeva je ob tem še enkrat prosila vse, ki lahko pomagajo starejšim pri prijavi na cepljenje, da to storijo. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:41 11. Maj 2021.

    Zanimivo. In zakaj, za vraga, potem cepite s prvim odmerkom z AZ populacijo, če ga ni za drugi odmerek za …

  • 18:00 10. Maj 2021.

    Potem se pa šprašujetevzak se državljani ne cepijo.to je zrcalo današnje avtoritarne vladavine spreobrnjenih komunistov, ki širijo laži o bivši …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.