Kako dojenčku očistiti nos

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Veliko staršev se sprašuje, kako naj dojenčku ali malčku učinkovito očistijo zamašen nos. Ponujamo nekaj predlogov.
Oglej si celoten članek

Največ obolelih dojenčkov in otrok je od novembra do aprila. Nosna sluznica pri dojenčkih in majhnih otrocih je zelo občutljiva in hitro postane razdražena, nosek pa hitro zamašen. Predstavljamo nekaj predlogov, kako lahko dojenčku ali malčku očistite zamašen nos.

Fiziološka raztopina

Slano raztopino boste dobili brez recepta, in sicer v obliki kapljic ali pršil za nos. Načeloma blaži zamašenost nosu, utekočini sluz in preprečuje nastajanje krast v notranjosti nosu. Priporoča se za odpravljanje zamašenega nosu pri dojenčkih in otrocih do drugega leta starosti, saj ne povzroča nezaželjenih stranskih učinkov.

Nosni dekongestivi

Dekongestivi so zdravila, ki zmanjšujejo oteklost sluznice in zavirajo nastajanje sluzi ter tako pomagajo očistiti zamašene nosne prehode in sinuse. Dobimo jih v obliki kapljic za nos ali redkeje tablet in se lahko uporabljajo največ sedem dni zaporedoma. Pri Mariborskih lekarnah pravijo, da je pri njihovi uporabi potrebna previdnost, saj so namenjeni otrokom starejšim od dveh let. “Mlajši otroci lako dobijo nosni dekongestiv samo po priporočilu pediatra,” opozarjajo.

Vlažilci zraka

Zrak v prostoru mora biti dovolj vlažen in čist. Predlagamo nakup električnega vlažilca zraka, na radiator pa lahko položite vlažne krpe ali posodico z vodo. Predlagamo tudi redno zračenje bivalnih prostorov. Pri Mariborskih lekarnah pojasnjujejo, da je bistvo vlažilcev zraka oziroma vlažilnih sprejev, da navlažijo sluznico nosu. Zaradi tega je čiščenje nosu lažje, saj se nosna sluz s tem razredči in lažje izteka.

Z otrokom v kopalnico

Predlagamo, da v kopalnici naredite parno sobo. Na vso moč odprite toplo vodo v kadi ali tuš kabini. V kopalnici ostanite vsaj petnajst minut, saj je tako čiščenje koristno pred spanjem in hranjenjem dojenčka ali otroka.

So mazila učinkovita?

Foto: Shutterstock dojenček, jok Obstajajo tudi mazila, ki se uporabljajo v te namene in vsebujejo vlažilne komponente. Pri Mariborskih lekarnah opozarjajo: “Ker nekatera mazila vsebujejo tudi eterična olja, kafro, mentol, moramo biti pri otrocih previdni, saj jih le ta lahko zelo pečejo, po drugi strani pa lahko prevelika vsebnost eteričnih olj, kafre in mentola pri otrocih povzroči dihalno stisko.” Pri otrocih tovrstna mazila za uporabo v nosu odsvetujejo.

 

 

Nasvet babice

Najboljše zdravilo za odmašitev nosu vašega malčka imate po nasvetu babic v domačem hladilniku.  Čebulo narežite na krhlje, zavijte v pleničko in obesite čez posteljico, ko otrok spi. 

Nosni aspirator

V specializiranbih trgovinah z otroškimi pripomočki imate veliko izbiro nosnih aspiratorjev. Nekateri delujejo na elektriko, drugi na ročno pumpico, pri nekaterih si pomagamo z usti, pri drugih pa s sesalcem. Zelo dobro očisti aspirator s sesalcem, ga pa ne morete nositi okoli in je primeren samo za uporabo doma. Zelo priročen in cenovno ugoden je aspirator, pri katerem si pomagamo z usti. 

S pomočjo vate

Po nasvetu patronažnih sester, lahko dojenčku nosek očistimo tudi s pomočjo vate. Na konec kapnemo malce fiziološke raztopine in očistimo nosek. Včasih bomo dojenčka tako požgečkali, da bo sam kihnil odvečno sluz. Nikar pa ne uporabljajte vatiranih palčk ali robčkov, ki se hitro strgajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 21:48 12. Februar 2015.

    Aspirator, pri katerem si pomagamo z usti odsvetujem. Ko izsesavaš zrak, v svoja usta potegneš tudi viruse, ki so ponavadi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.