Kako možgani ustvarijo zemljevid

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nagrajenci letošnje Nobelove nagrade za medicino so ugotovili, kje v možganih je GPS.
Oglej si celoten članek

Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino si bodo razdelili ameriško-angleški raziskovalec John O'Keefe ter norveški par May-Britt Moser in Edvard Moser za odkritje sistema pozicioniranja v možganih, "notranjega GPS-a", ki človeku omogoča orientacijo v prostoru, je sporočil Karolinski Inštitut v Stockholmu.

"Odkritja Johna O'Keefa, May-Britt Moser in Edvarda Moserja so rešila problem, ki je stoletja zaposloval filozofe in znanstvenike - kako možgani ustvarijo zemljevid okoli nas in kako lahko krmarimo skozi kompleksno okolje," je v obrazložitvi zapisal inštitut. O'Keefe je leta 1971 odkril prvo komponento tega sistema za določanje položaja. Pri podganah je odkril vrsto živčne celice v delu možganov, imenovanem hipokampus, ki se je aktiviral, ko je bila žival na določenem kraju v laboratoriju. Podgana si je tako v svojih možganih ustvarila zemljevid sobe.

Celica ustvarja koordinatni sistem

Leta 2005 sta nato zakonca May-Britt in Edvard Moser odkrila drugo ključno komponento možganskega sistema pozicioniranja. Identificirala sta vrsto živčne celice, ki ustvari koordinatni sistem in omogoča natančno določanje položaja in sledenje poti. Odkritje bi bilo lahko koristno v nevromedicini, zlasti pri Alzheimerjevi bolezni, pri kateri se del možganov, odgovoren za orientacijo, poškoduje že v zgodnji fazi bolezni. "Znanje o sistemu pozicioniranja v možganih nam torej pomaga razumeti mehanizem, ki podpira uničujočo izgubo prostorskega spomina, ki prizadene ljudi s to boleznijo," so zapisali v odboru za Nobelovo nagrado. 

O'Keefe in zakonca Moser si bodo nagrado v višini osmih milijonov švedskih kron (881.000 evrov) razdelili na pol, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Lani so Nobelovo nagrado za medicino prejeli Američani James Rothman, Randy Schekman in Thomas Südhof za odkritja na področju delovanja celičnega transportnega sistema. Nagrajenci bodo prestižno priznanje tradicionalno prejeli na uradni slovesnosti 10. decembra v Stockholmu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.