Kako pogoltniti tableto

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nekateri imamo težave pri jemanju zdravil, nekaterim se pri tem obrača želodec, drugim se tableta zatakne v požiralniku. Strokovnjaki so podali točna navodila, kako tableto pravilno pogoltnemo.
Oglej si celoten članek

Veliko ljudi ima težave pri požiranju tabletk. Po mnenju Mary Poppins jo lažje pogoltnemo s pomočjo sladkorja, kako najlažje in pravilno pogoltnemo tablete so se vprašali celo znanstveniki.

Strokovnjaki z nemške Univerze Heidelberg so podali natančna navodila, kako nam bo najlažje. Tabletko položite na jezik z ustnicami pa zajamite vrat plastenke z vodo. Nato “posesajte” požirek vode iz plastenke, brez da bi se ustnice odlepile od plastenke. Plastenka se bo pri tem nekoliko skrčila. Ko boste “posesali” vodo in jo pogoltnili, boste z njo zaužili tudi tabletko.

Zdrobiti zdravila 

Nekatere tablete lahko tudi zdrobite. Sicer se o tem prej posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, saj boste pri nekaterih zdravilih s tem zmanjšali učinkovitost. Okus zdrobljenega zdravila je lahko zelo moteč, zato ga lahko zmešate z jogurtom, saldoledom, pudingom in podobnim. Tablet nikoli ne jemljite z alkoholom. Delovanje nekaterih zdravil izničita tudi mleko in grenivkin sok.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.