Kako precepljenost vpliva na dolgotrajni covid?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pri polno cepljenih se simptomi, značilni za 'long' covid, pojavljajo redkeje kot pri necepljenih, kažejo rezultati nove študije.
Oglej si celoten članek

Raziskovalci so se osredotočili na okužbe pri polno cepljenih osebah in njihov potek. "Odkrili smo, da je možnost, da bi polno cepljeni, ki zbolijo, imeli simptome še 28 dni po okužbi ali dlje, za približno polovico manjša," so zapisali v raziskavi, ki je bila objavljena v reviji The Lancet Infectious Diseases. 

Raziskovalci iz ZDA in Velike Britanije so analizirali podatke, ki so jih prek aplikacije Covid Symptom Study poslali odrasli iz Velike Britanije, ki so imeli simptome covida-19. Preučili so podatke uporabnikov, ki so prejeli cepivo med 8. decembrom 2020 in 4. julijem 2021, in primerjali simptome, o katerih so poročali cepljeni, s simptomi pri necepljenih osebah.

Podatke je oddalo več kot 1,2 milijona odraslih, ki so prejeli prvi odmerek cepiva. Med njimi je 0,5 odstotka (6.030 oseb) bilo po cepljenju pozitivnih na covid-19. Sodelovalo je tudi skoraj milijon odraslih, ki so prejeli dva odmerka cepiva. Med njimi je 0,2 odstotka (2.370) oseb bilo pozitivnih po prejemu obeh odmerkov. 

Foto: Profimedia Covid-19 cepljenje

Nekatere skupine so bile bolj ranljive za okužbo s covidom-19 tudi po polnem cepljenju. Raziskovalci so odkrili, da so bili po enem odmerku najbolj ranljivi starejši od 60 let, slabšega zdravja, in ljudje, ki so živeli na prikrajšanih območjih, kot so gosto naseljena območja. Pri ljudeh, ki nimajo težav s prekomerno težo, je bila verjetnost, da se bodo okužili po prejemu enega odmerka, nižja. 

Raziskava je pokazala, da posamezniki v vseh starostnih skupinah v primeru okužbe po cepljenju nimajo toliko simptomov kot necepljeni. Pri cepljenih je verjetnost za hospitalizacijo nižja kot pri necepljenih. Manjša je verjetnost, da bodo v prvem tednu bolezni imeli več kot pet simptomov, manjša je verjetnost, da bodo simptomi vztrajali 28 dni ali dlje, če je bila oseba polno cepljena. "Skoraj vsi posamezni simptomi covida-19 so manj pogosti pri cepljenih v primerjavi z necepljenimi sodelujočimi," so zapisali raziskovalci. "Več ljudi v skupini cepljenih je bilo povsem brez simptomov v primerjavi z necepljenimi."

Foto: Pixabay bolnik bolnišnica

Nekateri strokovnjaki, ki niso sodelovali v raziskavi, opozarjajo, da je na področju simptomov v primeru dolgega covida še veliko neznank. V raziskavi so se osredotočili na delež primerov, ko so simptomi vztrajali 28 dni ali dlje. Neznank o simptomih po okužbi in njihovih posledicah je še veliko. Kot spodbudno pa ocenjujejo dejstvo, da je delež primerov, v katerih simptomi vztrajajo tudi 28 dni ali dlje med cepljenimi nizek. Skupaj z blažjim potekom bolezni in znižano potrebo po hospitalizaciji kaže na dodatno vrednost cepljenja pri zniževanju težavnosti bolezni pri posameznikih. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.