Kako premagati morsko bolezen, če vas preseneti sredi morja?

Foto: Profimedia bruhanje
Neprijetno, a ne nerešljivo.
Oglej si celoten članek

Četudi ste vajeni jadranja, lahko morska bolezen prizadene tudi vas. Kaj se pravzaprav zgodi, ko nas popade morska bolezen? Zaradi valovanja in nenehnega premikanja plovila po morski gladini, se pojavijo motnje v centru za ravnotežje, ki ga imamo v srednjem ušesu.

Možgani dobivajo podatke, ki jih zmedejo. Očem se zdi, da ni tako hudo, telo pa se ne more privaditi na nenehno pozibavanje.

Osnovni simptomi morske bolezni

"Na samem potovanju je pogosta potovalna slabost, ki se pojavi kot posledica neusklajenosti med dejanskimi in zaznanimi premiki telesa. Slabost spremlja bledica obraza, hladen znoj, lahko nas sili na bruhanje," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Oboleli čuti vrtoglavico in pritisk v glavi. Še hujša stopnja morske slabosti so težave z zadrževanjem urina in blata ter neracionalno vedenje.

"Za morsko bolezen ne obstaja pravilo, koga prizadene in koga ne,“ je za Žurnal24 povedal splitski skiper Goran Šimleša: "Komur je slabo v avtomobilu, mu bo najverjetneje tudi na plovilu."

Kako si lahko pomagamo?

Če se bolezen pojavi, ko že jadramo, je pomembno, da se usedemo tako, da gledamo v smeri potovanja, kar svetujejo tudi na NIJZ: "Z zmanjšanjem premikanja glave in omejitvijo vidnih dražljajev poskušamo težave preprečiti ali odpraviti (zaprte oči, usmerjenost pogleda v horizont). Težave lahko preprečimo tudi z zdravili proti potovalni slabosti, ki jih je potrebno uporabiti eno uro pred izpostavitvijo prevoznemu sredstvu."

Najslabše je sedeti ob strani, tako da se premikamo levo in desno, prav tako ni priporočljivo, da gledamo zadnji del plovila in valove, ki jih puščamo za seboj. Bodimo pozorni na svoje dihanje, umirimo se ter globoko vdihnimo in izdihnimo. Če slabost ne mine, se uležite, zaprite oči in se čim manj premikajte.

Skiper Tomislav Kovačič, ki dela v hrvaškem podjetju Skipper4you, je za naš portal povedal, da je najbolj priporočljivo, če se ob znakih slabosti ne skrijete v kabino: "Pomembno je, da je oseba, ki ji je slabo, na svežem zraku in da gleda proti horizontu. V primeru hujše oblike morske bolezni, pa je priporočljivo, da se oseba uleže na tla plovila in gleda v nebo, da čim manj zazna premikanje plovila.“ Tomislav pravi, da je poleti razmeroma malo ljudi, ki jih prizadene morska bolezen, saj je morje bolj ali manj umirjeno, zato se plovilo tudi manj premika levo in desno, hkrati pa dodaja: "Načeloma pa morska bolezen ni nič hujšega, ne bi rad, da se ljudje, ki še niso izkusili dopusta na plovilu, prestrašijo."

Pred potovanjem je pomembno, da se dodobra spočijemo, da jemo suho hrano, ki ni pretežka za želodec in tega ne draži. Pred samim vkrcanjem je priporočljivo tudi, da zaužijemo čim več tekočine.

Čudežna rastlina, ki vam lahko priskoči na pomoč

Ameriški strokovnjaki menijo, da naj bi bil ingver enkratna rastlina, ko imamo težave z morsko boleznijo. Samo 2 grama mletega oziroma ribanega ingverja naj bi bila dovolj, da se pomirijo simptomi morske bolezni. Japonski strokovnjaki v tem primeru priporočajo dva do tri koščke kandiranega ingverja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.